Međunarodna razmjena učenika s gimnazijom Hannah-Arendt iz Hasslocha

Već  deveti  put učenici naše škole imali su mogućnost sudjelovati u projektu Međunarodne razmjene učenika s gimnazijom Hannah-Arendt iz Hasslocha, Njemačka. Sudjelovalo je 15 učenika matične škole i područnog odjela u Cresu: Jan Tomich, Ervin Šeperović, Petar Lozančić, Vanessa Klimczak, Lara Mužić, Ariana Mužić, Valeria Pervan, Maja Dragović, Klara Kučić, Dino Salković, Darjan Utmar, Luka Damijanjević , Mateo Zovko, Emma Opačak i Nikolina Stupičić. U pratnji profesorica Daniele Mužić, Laure Ranac i Sonje Pokupec Salković  bili su u uzvratnom posjetu u Hasslochu od 29. travnja do 6. svibnja kod svojih domaćina, učenika njemačke gimnazije, koje su oni ugostili u listopadu prošle godine.

Tijekom svog boravka u Njemačkoj posjetili su zabavni park Holiday Park, gradove  Speyer, gdje su posjetili stari dio grada, katedralu i Tehnički muzej te Heidelberg, gdje su razgledali dvorac iznad grada s muzejom ljekarni i staru gradsku jezgru s poznatim mostom preko rijeke Neckar. Pješačili su kroz vinograde smještene uzduž njemačke vinske ceste, razgledali vilu Ludwigshöhe na brežuljku iznad gradića Edenkobena, sjedežnicom se popeli na vidikovac Rietburg s kojeg se pruža predivan pogled na čitavu pokrajinu  Pfalz i posjetili dvorac Hambach u kojem se nalazi interaktivni muzej  njemačke povijesti.

Sudjelovali su i na nastavi, a slobodno vrijeme provodili su sa svojim domaćinima. Organizirano je i sportsko popodne u dvorani gimnazije gdje su učenici igrali graničara i nogomet, a nakon toga imali su i roštilj u školskom dvorištu.

Mnoge se najviše dojmila točnost njihovih vlakova koji polaze npr. u 10:12, a ne 10:15, uređenost njihovih učionica u kojima se nalaze pametne ploče i ploče prilagodljive visini učenika, prostor u školi za dnevni boravak učenika s naslonjačima, stolovima i malom kuhinjom gdje se može odmarati i učiti u pauzi između satova.  Osim toga, tamo se svugdje, pa i u školu, ide biciklima koji su mnogima osnovno prijevozno sredstvo, a pred školom postoji ogroman parking samo za bicikle.

Sve u svemu, ovo je bila još jedna prilika da naši učenici u autentičnom okruženju uče i vježbaju znanje njemačkog jezika  i upoznaju njemačku kulturu i običaje.

Njihovi dojmovi i doživljaji prepričavat će se još dugo.