Dani hrvatskog jezika 2017. obilježeni terenskom nastavom članova jezičnog i glagoljaškog projekta

Beli je arhajsko naselje otoka Cresa u obliku krune u čijem je središtu crkva sv.Antuna. Spominje se od 1018. godine, a ime je dobilo po imenu znamenita posjetioca – Beli Četvrtome , što je u neko vrijeme provjerio mađarski veleposlanik koji je posjetio mjesto. Ploča s latinskim tekstom o tom događaju stoji na zidu najprometnijeg mjesta u selu, na ulazu u  restoran.

Više od te zanimljivosti željeli smo vidjeti ostatak glagoljske Bejske ploče s tekstom papinskog privilegija crkvi sv. Fabijana i Šebastijana. Ne znamo na što se on odnosio. Danas bi im dobro došla pitka voda. I šira cesta.

Creski je franjevački samostan  općepoznat po Senjskom glagoljskom misalu iz 1494. godine, koji fratri – iz opreza zbog njegove velike vrijednosti – svaki puta drugačije iznesu.  Današnji je  naš domaćin, fra Ferdinand Ćavar, misal donio u vrećici S. Oliver, umotan u plastični spužvasti papir u kojem se zaštićuju lomljive stvari. Zbirka rukopisnih i rijetkih knjiga koju je izložio po blagovaonskom stolu izaziva poštovanje iako se radi samo o replikama važnih knjiga hrvatske kulture. Zanimanje je učenika svojim brojnim skrivenim i vidljivim ladicama privukao  sekreter s intarzijama od slonovače u muzeju samostana.

Anton je Krivičić, svećenik,  pisao glagoljicom do polovice 20. stoljeća. Sada počiva na valunskom groblju u Bućevu,  gdje je nađen natpis o Tehi, Bratohni i Juni – stariji i od Bašćanske ploče.

Ponovo smo u lapidariju vidjeli kopiju nadgrobnog spomenika čiji je original u sakristiji crkve.

Nekoliko fotografija i gotova je priča o tome gdje smo, prisjećajući se Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog jezika, ostavili tragove stopa.

 

Učenice:

  • Mia Marija Šalov, 2.g
  • Leonora Shala, 2.g
  • Ivana Mlacović, 2.htt
  • Ariana Mužić, 2.g
  • Antonia Manzonni, 3.N
  • Emma Maljić, 3.N

 

Voditeljice: Milica Prole,prof. i Zrinka Jensch,prof.

Beli, Cres, Valun, 11.ožujka 2017.g.