Terenska nastava 3.h razreda na Umpiljku

U subotu, 11. ožujka 2017. učenici 3. h razreda, uz profesorice Đurđicu Mršić i profesoricu Lidiju Kosmos, realizirali su terensku nastavu koja je povezala dva predmeta, povijest i geografiju.

Naime ovaj terenski rad dio je dopunske nastave iz demogeografije i zavičajne povijesti.

Tema je Naselja i razvoj naseljenosti zavičaja, a gradine kao prvi pretpovijesni lokaliteti naseljenosti predstavljaju korelaciju između zavičajne povijesti i geografije.

Prvi terenski poduhvat ostvaren je te subote na vrh Umpiljak  koji je jedna od poznatih lokacija izgradnje pretpovijesnih gradina na cresko-lošinjskom otočju.

Usponom i dolaskom na lokaciju učenici su mogli dobiti stvarnu predodžbu o važnosti uzvišenja  zbog preglednosti prostora i zaštiti u slučaju opasnosti . Dobili su i informacije o geološkoj prošlosti nastanka jadranske zavale, formiranju obalnog reljefa nakon zadnjeg ledenog doba, te o kulturi Ilira odnosno Liburna koji su prvi imenom poznati narod ovog našeg prostora.

Izvanredan pogled s lokacije gradine najbolje može dati odgovor na pitanje zašto je Mali Lošinj,  po brojnosti stanovnika i razvijenosti, pretekao  Veli Lošinj. Velika i dobro zaštićena luka Malog Lošinja protezala se pred nama kao na dlanu.

U programu je predviđeno još pet lokacija za obilazak odnosno terenski rad.