Naša vaterpolistica Aurora Stipanov

Povodom nadolazećeg Dana škole, nastavljamo s intervjuima naših sportaša. Danas smo u 4.G razredu s Aurorom Stipanov, vaterpolisticom.

Od kada se baviš vaterpolom i za koga sada nastupaš?

Vaterpolom se bavim već 9-10 godina, a prije toga sam 2 godine trenirala plivanje. Počela sam igrati s dečkima u VK Lošinj, a godinu dana kasnije sam se pridružila i klubu ŽAVK Mladost iz Zagreba gdje sam do prošle godine igrala samo za mlađe kategorije, a onda sam se pridružila prvoj (seniorskoj) ekipi. Ujedno, jednu sam sezonu igrala i za mušku ekipu HAVK Mladost s kojom sam na PH za kadete osvojila 3. i 4. mjesto. Također sam 2 sezone igrala i za riječku žensku seniorsku ekipu VK Primorje. U državnu sam smotru ušla 2018., kada je izbornica birala igračice za Europsko prvenstvo za nadolazeću godinu te od tada postižem rezultate na europskoj, ali i svjetskoj razini.

Na kojim si natjecanjima bila u posljednjoj godini dana, koji si rezultat ostvarila na njima i što ti je bilo posebno zanimljivo, važno, interesantno…

U proteklih sam godinu dana sa ŽAVK Mladost osvojila Kup Hrvatske kao i Prvenstvo Hrvatske za seniorke te Kup Hrvatske i PH za juniorke, dok smo na PH za mlađe juniorke završile na 4., a Kupu Hrvatske na 3. mjestu. Krajem 7. i početkom 8. mjeseca sudjelovala sam na Europskom prvenstvu U17, koje smo završile kao 7. ekipa te smo se tim plasmanom plasirale na Svjetsko prvenstvo koje će se održati nadolazeće godine. Također, u 9. sam mjesecu bila dio 11. ekipe na svijetu na SP U20. Sa VK Lošinj sam, odmah nakon SP, na lošinjskom međunarodnom turniru “Plejade” zauzela 4. mjesto. U 10. sam mjesecu sa ŽAVK Mladost nastupala na 1. europskom “Challenger Cup-u”, ali nažalost zbog ozljede ruke nisam mogla sudjelovati u daljnjim utakmicama, a tako ni završnoj utakmici kojom je osvojeno 3. mjesto.

Zbog ovakvih sam natjecanja proputovala puno gradova, ali i upoznala nove kulture. Također mi je zanimljivo vidjeti nove načine igre i taktike drugih ekipa u bazenu. Tako sam na SP u20 uvidjela na jedan potpuno nov vaterpolo kakav igraju samo u Japanu. Ali takvih situacija ima i u Hrvatskoj jer koliko god dobro poznajemo suparnike, a čak i suigrače, uvijek se možemo iznenaditi s nekim njihovim postupkom.

Koji je najbolji rezultat ili najvažnije natjecanje na kojem si uopće bila?

Sigurno bih izdvojila Svjetsko prvenstvo U16 od prošle godine koje se odvijalo u Grčkoj, gdje sam imala čast nastupati kao kapetanica reprezentacije te smo natjecanje završile na 7. mjestu. Osim završnog plasmana to nam je natjecanje posebno obilježila utakmica sa Španjolskom, koja je završila na 3. mjestu, zbog izjednačenog rezultata 6:6. To je ujedno i najbolji rezultat hrvatske ženske reprezentacije s reprezentacijom Španjolske u povijesti.
A na razini države mi je sigurno najbolji rezultat osvajanje naslova prvakinja sa seniorkama Mladosti. Zanimljivo je to što se finale PH igralo na 2 pobjede, a mi smo ga osvojile tek nakon treće utakmice. Igrale smo protiv VK Jadrana i kod tih se utakmica nikad ne zna kako će one završiti. Prva utakmica finala je završila u njihovu korist 10:8, drugu smo se utakmicu mi jedva uspjele vratit te smo nakon izjednačenja, na peterce pobijedile 11:9, dok je treća završila našom pobjedom 13:5.

Da li se i dalje želiš baviti tim sportom, da li profesionalno/amaterski, ….

Htjela bih se i dalje baviti vaterpolom, ali još nisam stvorila nikakve čvrste planove za budućnost.

Draga Aurora, čestitamo ti na svim ovim odličnim rezultatima! Vjerujemo da ćeš u svojoj kolekciji imati još mnogo medalja i pehara!