Naš jedriličar Borna Piskić

Borna Piskić, naš učenik 1.NB razreda koji se školuje za zanimanje pomorskog nautičara, prilikom upisa nije dvojio. Odmah je znao što želi upisati jer je njegova velika ljubav jedrenje!

Iako vrlo mlad, njegovi su sumještani iz “Refula” u Cresu prepoznali talent te su ga uključili u svoju posadu na jedrilici pod imenom “Scorpio”. To je jedrilica tipa Evolution 10, dužine 9,99m (33 stope), širine 3,5m i gaza 3,00m.

Borna nije samo član posade za obilazak naših škoja, već je s njima sudjelovao i na važnim regatama. Od početka ove školske godine, sudjelovao je u listopadu na čuvenoj “Barcolani” u Trstu, a u studenom na “Arena kupu” u Puli.

Povodom proslave Dana škole koja nam se bliži, porazgovarali smo s njim o toj njegovoj ljubavi za jedrenjem.

Borna, kada si počeo jedriti i kada si prvi put nastupao na nekoj regati?

Počeo sam jedriti sa 6 godina u J.K: “Reful” u Cresu na optimistima, te sam iste godine nastupio na prvoj lokalnoj regati. Bio sam 4. što me jako veselilo. Prva “prava” regata s “velikim” jedrilicama je bila ove godine u ožujku na “Full Moon Regatti” na kojoj se plovi između Istre i naših otoka. S obzirom da mi je to bila prva regata bio sam oduševljen vidjeti sve te velike jedrilice oko sebe i na natjecanju. Nažalost, odustali smo radi bonace, ali je meni svejedno to nezaboravni doživljaj.

Kakav ste rezultat ostvarili na “Barcolani” i kakav je osjećaj bio sudjelovati na takvoj regati?

Na Barcolani smo bili 350. od ukupno 1700 jedrilica, a u svojoj kategoriji 58. od 450 u grupi 4. S obzirom da je ova regata jako poznata i da na nju dolaze jako dobri jedriličari, bili smo zadovoljni s uspjehom. U Trstu su u posadi bili kormilar Filip Jedretic, a od posade još Damian Jedretic, Jakov Radić, Matej Žakić i ja. Moja je uloga bila dosta važna jer sam s Damianom izmjenjivao jedra na pramcu, a to se uvijek mora raditi vrlo brzo i precizno pa je bilo stresno, napeto i zabavno! Meni je na “Barcolani” bilo odlično, tamo smo bili nekoliko dana. Jako me oduševila organizacija: puno ljudi, puno jedrilica, puno događanja! To stvarno treba doživjeti!

Opiši nam sliku s naslovnice 🙂

Ha, ha, ha, bilo je to poslije “Barcolane”, vraćali smo se za Cres, ujutro rano izašao sam na palubu i gledao oko sebe… razmišljao o prethodnim danima… nezaboravni trenuci!

“Arena kup” u Puli – reci nam nešto o tome.

Na ovoj regati je kormilario Damian Jedretić, a posadu smo činili još Filip Jedretić, Jakov Radić, Matej Žakić i ja. Tu smo ostvarili 12. mjesto od nas pedesetak, a u skupini 6. od 9. Moja e uloga bila opet ista: mijenjanje pramčanog jedra, đenova, drifter ili đenaker, ovisno o potrebi i odluci kormilara. Bili smo zadovoljni s rezultatom.

Koji su ti planovi za budućnost?

Nadam se da ću moći opet sudjelovati na istim regatama i u 2024. godini, a možda i na kojoj više.

Tvoja poruka za kraj.

Zahvaljujem posadi “Scorpia” što su prepoznali moje mogućnosti te su me pozvali da s njima napredujem u ovoj prekrasnoj vještini. A u znak zahvalnosti školi što ima razumijevanja za moje izostanke (i vjerujem da će tako biti i ubuduće) našem nautičkom kabinetu poklanjam oznaku kategorije s “Barcolane”!

Borna, želimo ti još puno vjetra u tvojim jedrima, pratit ćemo te i dalje!