Matija Preksavec i Jiu-Jitsu

Naš učenik 2.N razreda, Matija Preksavec se pred tri godine počeo baviti zanimljim sportom: Jiu-Jitsuom. Zanimljivo je da Matija radi dolaska u školu svaki dan putuje iz i za Cres, ali svejedno uspijeva naći dovoljno vremena za treninge. Povodom Dana škole intervjuirali smo i njega, budući da se i on ističe svojim rezultatima.

Možeš li nam reći kako si počeo i za koga nastupaš?

Trenutno nastupam za hrvatsku reprezentaciju u kategoriji U18 godina i <73 kg. Inače, ranije sam trenirao nogomet a tata me duže vremena nagovarao da se počnem baviti ovim sportom kojim se i on bavi više godina. Tako sam se 2020. godine, nakon 7. razreda i ja okušao u tom sportu te sa već nakon nekoliko mjeseci išao u Zadar na svoje prvo natjecanje gdje sam osvojio 1. mjesto. U siječnju 2021. sam na Državnom natjecanju u Osijeku osvojio također 1. mjesto pa sam se u travnju kvalificirao za Evropsko prvenstvo u Grčkoj gdje sam osvojio 3. mjesto.

Na kojim si natjecanjima bio u posljednje vrijeme?

U rujnu ove godine bio sam u Crnoj Gori na Balkanskom prvenstvu gdje sam osvojio 3. mjesto i mogu reći da sam baš s tim natjecanjem bio najsretniji i najzadovoljniji svojim nastupom. Ostali sudionici u mojoj kategoriji su bili vrlo jako pa sam doista osjetio svoj napredak.

U kojim si još državama nastupao?

Osim Grčke i Crne Gore koje sam već spomenuo, bio sam u Sloveniji, Francuskoj na Evropskom prvenstvu i Abu Dhabiju (UAE) na svjetskom prvenstvu. Ta mjesta neću pamtiti toliko po natjecanju koliko po ostalim događajima kao na primjer po surfanju pješčanim dinama!

Želiš li se i dalje baviti Jiu-Jitsuom?

Svakako ću nastaviti trenirati i natjecati se kolikogod mi ostale obaveze budu dozvoljavale. Uskoro ću putovati na Evropsko prvenstvo u Parizu za koje sam se već kvalificirao, a nadam se i kvalifikaciji za isto takvo natjecanje u Rumunjskoj.

Matija, želimo ti puno uspjeha i čekamo s nestrpljenjem tvoje rezultate!