Posjet učenika i nastavnika iz srednje škole I.T.T.L. Caio Duilio iz Messine

Po treći put je naša škola kao projektni partner za mobilnost projekta Erasmus+ 20 Call.2011 „Learning by doing“ bila domaćin učenicima i njihovim voditeljima iz srednje škole I.T.T.L. Caio Duilio iz Messine, Italija. Dvije djevojke i šestero mladića te ravnateljica škole prof. Daniela Pistorino i prof. Anna Aloisio stigli su u srijedu, 03. svibnja u kasnim večernjim satima. Već sljedeći dan ih je Kap. Renato Dudić upoznao s radom na navigacijskom simulatoru, a u poslijepodnevnim satima su u pratnji prof. Aldine Burić prošetali obalom od Sunčane uvale do Čikata. Na rtu Annunziata imali su priliku razgledati zbirku slika u zavjetnoj kapelici Navještenja Marijina i naučiti nešto o povijesti pomorstva i samog Lošinja.

Također su se zaustavili kod skulpture Addio i raspravili o životu lošinjskih pomoraca nekad i danas te se zaustavili na mjestu gdje je pred stotinjak godina olujno more zauvijek sebi uzelo mladog Maxa Samba. U restoranu Lanterna su uz okrjepu odradili sat astronomske navigacije ispravljajući pogreške sekstanta nakon čega su opažali visinu Sunca. Šetnju su završili kod kipa Ambroza Haračića gdje su naučili nešto o njegovom radu na pošumljavanju otoka i istraživanju naše flore.

U petak ujutro naši su gosti nakon posjete Muzeju Apoksiomena u pratnji prof. Aldine Burić razgledali školu i školski muzej te su „povezali gradivo“ s naučenim tijekom šetnje prethodnog dana, posebno u dijelu koji se odnosio na Ambroza Haračića. Razgledali su instrumente i većinu izloženih predmeta, plakata, slika trofeja i ostalih predmeta iz naše zbirke. Posebno ih se dojmila glagoljica o kojoj su odlučili nešto naučiti.

Poslijepodne su proveli u jedrenju logerom „Nerezinac, a subotnje popodne u vožnji linijskim brodom „Premuda“ do Suska i nazad. Navečer, kao naši posebni gosti, imali su priliku vidjeti i zabaviti se na maturalnoj zabavi u Wellness hotelu Aurora koja im se jako svidjela.