Osorski glagoljski tekstovi najuspješniji na državnoj razini

Videoreportaža  Osorski glagoljski tekstovi jedna je od dvije najuspješnije u svojoj  kategoriji na Državnom natječaju U skitnjama s Matkom Peićem  koji je raspisala  Matica hrvatska u Požegi povodom  100. obljetnice rođenja Matka Peića .

Svečanost proglašenja najuspješnijih sudionika Natječaja održana je  9. svibnja 2023. u 12,30 sati u Gimnaziji Požega, a naši su se učenici i voditeljice zbog udaljenosti uključili videopozivom. Jedna od voditeljica projekta, profesorica Zrinka Jensch,  ukratko je predstavila školu i projekt, a učenik 4.g razreda Leonardo Desanti, predstavio je  ostale članove grupe iz svog razreda koji su prisustvovali svečanosti: Anteu Mandić, Emili Cvijić, Davida Banca i učenicu 1.h razreda Saru Satalić. U videopoziv se uključila i naša ravnateljica, profesorica Jelena Bralić.

U Prosudbenom povjerenstvu za vrednovanje zavičajne putopisne videoreportaže  bili su povjerenik za medije Požeške biskupije Marijan Pavelić, zatim  Miroslav Paulić iz  Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Požegi i Inga Devčić iz  Gradske knjižnice u Požegi.

Prilikom obraćanja nagrađenim učenicima član Povjerenstva je istaknuo da je naša videoreportaža montirana izvrsno i profesionalno. Glazba je bila nenametljiva i u skladu s temom, snimke sa zemlje i iz zraka su prekrasne i s puno efekata. Naratorice su svoj tekst izlagale ozbiljno i pravilno. Jedna  tema koja sama po sebi nije zanimljiva, iznesena je na zabavan i zanimljiv način. Zavičajnost je vidljiva u slici, a posebno u interpretaciji dijela reportaže gdje se jedna od oporuka čita starim nerezinskim govorom.

Zbog ograničenog broja koautora nisu svi učenici koji su pomogli u realizaciji projekta bili pozvani na svečanu podjelu nagrada. Njima se ovom prigodom zahvaljujemo kao i voditeljici naše filmske skupine s. Ružici Dodig.

Voditeljice projekta su Milica Prole, prof. i Zrinka Jensch, prof.

Svima koji su sudjelovali u projektu čestitamo.