Naši nautičari osvojili 2.mjesto na Festivalu matematike u Puli

U organizaciji matematičkog društva Istra, 5.5. 2023.g. u Puli je održan 17. Festival matematike. Festival je i ove godine okupio učenike osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske, preko 600 učenika i 150 mentora u 2 projekta – Ekipno natjecanje „Ekipa za 5+“ i Smotra radova „Matematika+“. Naša škola sudjelovala je u smotri radova “Matematika+”.

Projekt „Matematika +“ smotra je malih znanstveno-istraživačkih radova učenika osnovnih i srednjih škola vezanih uz zadanu temu. Tema projekta Matematika+ za 2023. godinu je: VODA.

Naši učenici i mentori, u sklopu projekta Matematika +,  primjenili su matematiku u pomorskoj struci te su u svome istraživačkom radu obradili važnost plime i oseke na sigurnost plovidbe u malološinjskom akvatoriju, točnije prolazom Boca falsa. Rad je zamišljen kao simulacija jednodnevnog izleta brodicom s otoka Raba na otok Susak, prolazom kroz Boca falsu. Čekajući visoku vodu (plimu), vrijeme je ‘’iskorišteno’’ za šetnju gradom i upoznavanje s kulturno-povijesnim znamenitostima našega grada i otoka, čime je zadovoljen i kriterij predstavljanja sredine iz koje se dolazi.

Ocjenjivao se pisani dio istraživačkog rada, vizualna prezentacija, predstavljanje uživo, odgovaranje na pitanja članova povjerenstva, a glasati je mogla i publika.

U konkurenciji 10 srednjih škola, naši nautičari 3. razreda Barbara Antonia Molaro, Vinko Banković i Petar Ivić osvojili su izvrsno 2. mjesto. Osvojili su 91 bod od mogućih 100.

Mentor učenicima bio je kap.Renato Dudić, a učenike su još pripremale profesorice Tanja Cvijanović Stipić i Aldina Burić.