Maturalno putovanje (Plitvice, Kornati, Zadar)

 

Učenici 4.G i 4.HTT razreda bili su  od 1. do 4. rujna 2022.g.na maturalnom putovanju u pratnji profesorica Patricije Tomich, Tanje Milković, s. Ružice Dodig i s. Katarine Mikić.

Posjetili su nacionalne parkove Plitivička jezera i Kornati. Plitivička jezera posjetili su prvi dan, na proputovanju do Zadra. Prošli su najljepše dijelove parka, vozili se turističkim brodićem i vlakićem.

Izlet na Kornate realizirali su turističkim brodom iz Zadra. Pritom su obišli nekoliko otoka u sklopu arhipelaga, vidjeli impresivne litice i klifove te najljepše uvale otočja. Također su vidjeli memorijalne križeve koji su podignuti u spomen poginulim vatrogascima. Učenici su imali pauzu za kupanje, a zatim i ručak u Kapetanovoj kući u autentičnom ambijentu otočja.

U Zadru su posjetili Arheološki muzej, izložbu Zlato i srebro Zadra kod časnih sestara benediktinki, crkvu sv. Donata, a bio je i organiziran posjet sv. misi u katedrali sv. Stošije.

Također su, u pratnji lokalnog vodiča, obišli Zadar i njegove najljepše i najzanimljive dijelove (Forum, Orgulje, Pozdrav Suncu, trgove Tri Bunara i Pet bunara, gradske bedeme i najpoznatiju ulici Kalelargu). Upoznali su se s bogatom poviješću, kulturom i tradicijom grada Zadra.

Noćili su u hostelima na poluotoku (centar grada) i posljednji dan vratili se katamaranom u Mali Lošinj.