Promidžba ugostiteljskih zanimanja

U petak, 29.travnja 2022.g., ugostili smo učenike osmih razreda Osnovne škole Maria Martinolića iz Malog Lošinja u želji promocije ugostiteljskih zanimanja koje obrazujemo u našoj školi (konobari  i kuhari).

Na našoj školskoj terasi priredili smo im prigodnu prezentaciju na kojoj ih je najprije pozdravila naša ravnateljica prof. Jelena Bralić. O mogućnostima zapošljavanja i napredovanja govorili su im predstavnici  Jadranka hotela gđa Ida Shala i šef kuhinje restorana Cigale g. Igor Oliverić. Gđa Ida Shala govorila im je i o mogućnostima dobivanja stipendija u iznosu od 1.000,00 do 2.000,00 kn mjesečno ovisno o tome jesu li učenici prvog, drugog ili trećeg razreda.

U završnom dijelu prezentacije učenici osmih razreda su se počastili prigodnim jelima koje su pripremili naši učenici kuhari. Pripremili su kanapee, paštetu od slanutka, salatu od škampa, proljetne rolice od piletine i povrća, kokosove kocke, savijaču od šumskog voća, savijaču od smokava i jabuka, rum kuglice sa hrskavom čokoladom i čokoladne piramide. U toj pripremi sudjelovali su učenici 3.u razreda  kuhari Stela Sintić i Krešimir Vidović i učenici 2.u razreda Sandra Savić, Ana Mrkonjić i Vanesa Sadikaj. Stolove s jelima  su postavili naši učenici konobari Alen Štrbac iz 3.u razreda te Aleks Kraljić, Nadja Kopić i Paolo Budinić iz 2.u razreda. Oni su flambirali jabuke koje su učenici osmaši kušali, a priključio im se i jedan učenik osmog razreda – budući konobar.
Od nekih od njih smo dobili izjave zašto su upisali kuharsko zanimanje i jesu li zadovolji odabirom:

 Stela Sintić:

Upisala sam smjer kuhar jer me to zanima. Volim kuhati i vrijeme provoditi smišljajući i pripremajući razna zanimljiva jela. Također, volim raditi slastice. Na kraju svog školovanja zadovoljna sam što sam upisala ovaj smjer jer sam se uz svoju nastavnicu kuharstva i mentora pronašla u njemu.

Krešimir Vidović:

Kuharstvo sam upisao zbog želje da naučim više o namirnicama i zdravoj prehrani. Ovo zanimanje me uvijek privlačilo i smatram ga umjetnošću. Treba puno rada i želje, ali na kraju kad napravim jelo uvijek sam sretan koliko god ono bilo zahtjevno. U kuharstvu sam pronašao sebe i namjeravam se nastaviti baviti ovim zanimanjem. Vjerujem kako bi se svi koji su imalo kreativni vrlo brzo zainteresirali za smjer kuhar.