Vjeronauk – državno natjecanje (Baška, 22.- 24.04.2024.)

Državno natjecanje iz vjeronauka – vjeronaučna olimpijada provodi se u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje, Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije i Glasa Koncila. 

Naši učenici Matija Barić, Sarah Paola Razum, Petar Muskardin i Gabriel Perkić kvalificirali su se  za ovo državno natjecanje pobjedom na županijskoj razini.

Domaćini ovogodišnjeg dvodnevnog natjecanja, 23. i 24. travnja 2024., su Osnovna škola “Fran Krsto Frankopan” Krk, Područna škola Baška i Krčka biskupija. 

Prvi dio natjecanja satojao se u pojedinačnom znanju svih sudionika, a drugi dan natjecale su se ekipe s najvećim postignutim brojem bodova pojedinačnih kandidata i njihovih ekipa. Ovogodišnje natjecanje okupilo je 176 učenika i 44 mentora. 

Tema ovogodišnjeg natjecanja je Socijalni nauk Crkve. Ishodi natjecanja su upoznati sadržaje i područja djelovanja socijalnog nauka Crkve te razvijati socijalnu osjetljivost i brigu za čovjeka, ljudske prava, obitelj, odgoj, nacionalni i međunarodni poredak, društveni život, gospodarstvo, kulturu, mir, pravo na život i zaštitu okoliša.

Učenici i njihovi mentori su u poslijepodnevnim satima, nakon službenog dijela natjecanja, posjetili opatiju crkve sv. Lucije u Jurandvoru gdje se čuva kopija Bašćanske ploče, a potom nastavili autobusima do katedrale u Krku gdje su poslušali kratko predavanje o povijesti biskupije i sudjelovali na misi koju je predvodio krčki biskup Ivica Petanjak.

Drugi dan natjecanja, u srijedu 24. travnja, bilo je timsko sučeljavanje sve 44 ekipe u formi kviza. Nakon pokazane visoke razine znanja na zadane teme, zbrajanjem pojedinačnih i ekipnih rezultata dobiveni su pobjednici: u kategoriji osnovnih škola prvo mjesto osvojila je ekipa Osnovne škole Juraj Kaštelan iz Zagreba, u kategoriji srednjih četverogodišnjih škola prvo mjesto pripalo je Gimnaziji iz Nove Gradiške, a u kategoriji trogodišnjih srednjih škola prvo mjesto zaslužila je ekipa Obrtničke škole iz Koprivnice.

Naši učenici su zauzeli 15. mjesto, a vodila ih je njihova mentorica s.Ružica Dodig). 

Sve najbolje pobjednicima, a našim učenicama čestitamo na trudu i predstavljanju naše škole.