Mjesec knjige u školskoj knjižnici obilježen knjigom naše Mirne

                Ove godine Mjesec hrvatske knjige obilježili smo knjigom Mirne Kučić, naše negdašnje učenice gimnazije u Područnom odjelu u Cresu. Mirnina knjiga Društvena povijest Predošćice  na  otoku Cresu (1905.-1945.) je njen diplomski rad  na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Tema ovog Mjeseca knjige je enciklopedistika, a njen moto: „Sve na jednom mjestu“. Mirnina knjiga, unatoč tome što nije pisana u formi enciklopedije, je enciklopedija u malom. Mirna u njoj obrađuje najburnije razdoblje u povijesti Predošćice. Njeni stanovnici su tijekom četrdeset godina doživjeli dva Svjetska rata i živjeli u tri države. U svojoj knjizi Mirna je obuhvatila sve  segmente života stanovnika Predošćice. „Njena knjiga je oda otočnom čovjeku i njegovoj umješnosti preživljavanja u neimaštini“, rekla je profesorica Kata Marković.

                  Uvod u predstavljanje Mirninog rada bio je filmski zapis o Predošćici i Mrninoj knjizi prikazan u okviru emisije HRT-a  Alpe, Dunav, Jadran. O knjizi je govorio doktor Julijano Sokolić, predsjednik Katedre čakavskog sabora Cres-Lošinj, koja je i izdavač ove knjige. Mirnina knjiga temelji se na kaleidoskopu sjećanja njene none Albine. Iz intervjua s nonom, metodom usmene povijesti, oslikan je život stanovnika Predošćice i njihove svakodnevice. U ulozi none koja govori o školi, odijevanju, djetinjstvu…bila je naša gospođa Lorina Starc, a u ulozi Mirne profesorica Iva Stambolija.

                   Kako je Mirna osim ljubavi prema svom zavičaju, gajila ljubav i za pjevanje, pjevala je u klapi Senjal, naša profesorica Ljiljana Filipas otpjevala je pjesmu Povedi me sobon sakamo.

                   Učenice Ana Stopar 1.G i Brigita Sorić 2.HTT, otpjevale su Mirninu pjesmu Vetar koju je  napisala kao učenica 5. razreda osnovne škole. Anu i Brigitu pripremao je profesor Dragan Kajan.  Predstavljanju knjige, koju su pripremile  knjižničarke, profesorice Milica Prole i Kata Marković, prisustvovali su učenici gimnazije i HTT-a.  Mirninoj knjizi, njenom radu i životu. svojom pozornošću, odali su priznanje i poštivanje.