Putevima Rudolfa Habsburga na Osoršćici

U sklopu obilježavanja 130. obljetnice turizma na Lošinju te u spomen na austro-ugarskog prijestolonasljednika Rudolfa Habsburga, dvadesetak učenika naše škole u pratnji dviju profesorica- Patricije Tomich i Sandre Jureković te drugih zainteresiranih, 28. ožujka 2017. godine planinarili su do najvišeg cresko-lošinjskog vrha Televrin na Osoršćici.

Turističko društvo u Malom Lošinju započelo je svoju djelatnost upravo 28. ožujka 1887. godine. Tadašnji članovi društva dočekali su i pratili austrijskog nasljednika prijestolja, princa Rudolfa Habsburga, prilikom uspinjanja na najviše brdo na otoku – Osoršćicu. Događanje je iskoristilo lošinjsko turističko društvo kako bi uredilo planinarsku stazu od Nerezina do vrha Osoršćice. Tako je uređena i markirana staza do Televrina, najvišeg vrha Osoršćice, duga 4,5 km. Ljepota Osoršćice i njenih vidikovaca navela je austro-ugarskog prijestolonasljednika Rudolfa da postane prvim poznatim turistom-planinarom na jadranskim otocima.

Upravo u spomen tom događaju, 28. ožujka 2017. godine, organiziran je uspon na Osoršćicu u suradnji s Turistčkom zajednicom Grada Malog Lošinja, a tom prigodom postavljene su i interpretacijske ploče na početku uspona u Nerezinama i na samom vrhu Osoršćice.

Hrabre je učenike – planinare nakon nekoliko sati planinarenja dočekao ručak u hotelu “Televrin” u Nerezinama, nakon čega je uslijedio povratak u Mali Lošinj.