Obilježili smo Dan kravate

Danas je Dan kravate.

Taj modni dodatak kao simbol muške elegancije povezuje se s Hrvatima još od 17. stoljeća kada su ga hrvatski vojnici, sudjelujući u Tridesetogodišnjem ratu, nosili oko vrata u obliku marame. Kravata zapravo potječe iz hrvatske pučke tradicije u kojoj je rubac oko vrata dio muške svečane narodne nošnje, a simbolizira vjernost i odanost jer su ga djevojke darivale svojim odabranicima prije njihova odlaska na bojište.

U Francuskoj je 1667. godine ustrojena posebna pukovnija pod nazivom „Royal Cravates“ koja je dobila ime po Hrvatima, a kao vrijedan modni dodatak prepoznao ju je francuski „Kralj Sunce“ – Luj XIV. koji je na dvoru angažirao osobu zaduženu za odabir i dostavu kravata. Kravata se brzo proširila Europom, a Englezi, promijenivši uzorke, boje i načine vezivanja, učinili su je pravim kultom. Svi narodi koji su došli u doticaj s kravatom dodali su nešto svoje u taj modni dodatak stoga ga se zaista može smatrati simbolom povezanosti među narodima.

Naravno da smo se i mi uključili u obilježavanje Dana kravate. Pozvali smo učenike da stave taj odjevni predmet na sebe što su mnogi i učinili. Najbrojniji su bili učenici 1.g razreda pa su za to nagrađeni prigodnom “slatkom nagradom”:

img_8287Nagrađeni su i drugoplasirani učenici 2.nb razreda:

img_8294

Tijekom velikog odmora napravili smo i zajedničku fotografiju:

img_8274

 

Naravno da su i naši učenici u Područnom odjelu u Cresu također obilježili ovaj dan što možete vidjeti na fotografiji:

dan-kravate-u-cresu