Tragovima cresko-lošinjske baštine

U petak, 22. travnja 2016., upravo na Dan planeta Zemlje, maturanti hotelijersko turističkog usmjerenja u pratnji predmetne profesorice Sunčane Dundov,  krenuli su na upoznavanjem znamenitosti cresko – lošinjskog otočja.

Svaki učenik je prethodno pripremio predavanje o nekoj znamenitosti i pred svakom smo mogli čuti najznačajnija obilježja.

Prva stanica –  Osora. Tako mali grad, a toliko bogatstvo skriva . Divili smo se njegovoj tajnovitosti, ljepoti i povijesno – umjetničkoj važnosti. Sve nas je zaintrigirala legenda o Svetom Gaudenciju. Zar je moguće da je tako mali grad imao u rimsko doba gotovo 20.000 stanovnika? Pred kanalom zvanim Kavuada, Cavanella promatrali smo brzu izmjenu struja, a na gradskim smo zidinama iščitavali povijesna razdoblja.

U Cresu, osim franjevačkog samostana, i palače Arsan koju je Domagoj pokušao bezuspješno pomaknuti, preko iscrpne Melitine priče o zaštitniku Cresa i njegovoj crkvi Sv. Izidora, obradovala nas je pauza tijekom koje smo se družili u ugodnoj i opuštenoj atmosferi.

Nakon grada Cresa posjetili smo pored Bučeva crkvicu Sv.Marka pred kojom je pronađena Valunska ploča.

A onda….. šećer na kraju.  Lubenice! Uslijedilo je oduševljenje…

Uskom stazom smo se probili do Lubenica u kojima živi svega šest stalnih stanovnika, a ljepota ovog gradića sve nas je ostavila bez teksta. Morska širina, uzvišena gradina, pogled na lubenička polja i prirodu, na  Istru, otoke… mamila je uzdahe oduševljenja. Zbijene i ruševne kuće šaputale su svoju daleku prošlost…..

Zaželjeli smo se vratiti i ponovo upijati ovu beskrajnu ljepotu zaLjubljenog grada. Ponovilo se!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA