Dva dana u Veneciji, Gardalandu i Veroni

Uz lijepo i sunčano vrijeme posjet učenika 1. i 2. razreda opće gimnazije iz Lošinja i Cresa prošao je vrlo uspješno. Izlet je realiziran u petak i subotu (6. i 7. svibnja), a na putu je bilo 45 učenika u vodstvu 4 profesorice- Milice Prole, Lovorke Tomović, Sonje Pokupec Salković i Melite Chiole.

Prvog dana putovali smo autobusom od Malog Lošinja do Punte Sabbioni, zatim vaporetom do Venecije gdje je, uz razgledavanje grada bogate povijesti i kulturno-povijesne baštine, cilj bio obilazak Duždeve palače.  Duždeva palača je današnji oblik dobila tijekom 14. st. u vrijeme kada je Venecija bila jedan od najbogatijih svjetskih gradova i središte svjetske trgovine te je sjedište mletačke vlasti trebalo odražavati moć i bogatstvo Republike. Naše učenici su s osobitim zanimanjem pregledavali tamnice Palače. Dojmila ih je i priča o Mostu uzdaha koji je izgrađen u 17.st.radi povezivanja starog zatvora smještenog u Duždevoj palači i novog odmah preko rijeke. Veliki engleski romantičar, Lord Byron, popularizirao je priču po kojoj bi šetnja tim mostom bila posljednji pogled na slobodu za mnoge zatvorenike koji su išli na pogubljenje te bi uzdisali gledajući posljednji put vanjski svijet.

Nakon razgledavanja Venecije uslijedila je vožnja vaporetom i nastavak puta prema hotelu u blizini jezera Garda. Drugi dan je započeo odlaskom u Gardaland gdje smo prisustvovali ceremoniji otvaranja ovog  zabavnog parka smještenog u gradiću Castelnuovo del Garda. Gardaland broji tisuće posjetitelja godišnje, a turisti dolaze iz cijelog svijeta.   Trenutno sadrži 6 velikih “Roller Coastera” (Blue Tornado, Magic Mountain, Sequoia Adventure, Orto Bruco, Mammut, Fuga da Atlantide i Raptor).Umorni i zadovoljni, nakon Gardalanda, kratko smo posjetili Veronu te krenuli natrag prema Cresu i Lošinju gdje smo stigli u kasnim noćnim satima.