Predavanje Lucije Kučić


P1000206

U srijedu, 23. prosinca 2015. godine, na zadnji dan nastave u prvom polugodištu, učenici trećeg i četvrtog razreda nautičkog smjera su imali zanimljivo predavanje koje je održala naša bivša učenica Lucija Kučić.

Nakon završene srednje škole u Malom Lošinju, Lucija je završila 5 godina Pomorskog fakulteta i stekla titulu magistra inženjera Nautike i tehnologije pomorskog prometa.

Nakon fakulteta dobila je posao u privatnoj firmi za ship management (tehničko upravljanje brodovima) u Odjelu za upravljanje sigurnošću, sigurnosnom zaštitom, kvalitetom i zaštitom okoliša (Safety, Security, Quality and Environmental Department – SSQ&E)P1000205

Lucija je pripremila prezentaciju i predavanje o djelu poslova kojima se bavi kao SSQ&E Officer kao što su suradnja s vlastima država zastave koju viju brodovi pod njihovim upravljanjem ili suradnja s klasifikacijskim zavodima koji provode nadzor brodova,

Učenike su posebno zanimale priče o periodičnim unutarnjim pregledima brodova (Internal inspections) koje je Lucija obavila na brodovima diljem svijeta (Kanada, Tajland, Australija, …) za koje je objasnila da je osim samog pregleda potrebno sastaviti i detaljno izvješće i to na engleskom jeziku.

P1000198Lucijini poslovi su usko povezani i s gradivom koje učenici savladavaju baš u ovo vrijeme jer je zadužena i za praćenje valjanosti brodskih svjedodžba i organiziranje pregleda vezanih za njihovo produžavanje.

Najviše pitanja su učenici postavljali o organizaciji osiguranja koje prati brodove u područjima koji su pod visokim rizikom od napada pirata, posebno u području somalskih voda.

Već iz ovog kratkog izvješća se može vidjeti ta se radi o vrlo dinamičnom poslu koji se ne obavlja na samom brodu, ali je i te kako povezan sa strukom pa je posljednji dan nastave našim nautičarima bio i te kako zanimljiv.

Lucija se sa svojim nastavnicima prisjetila i svojih školskih dana kada je sjedila u kabinetu 36 i osvojila prvo mjesto na Državnom natjecanju učenika pomorskih škola. S obzirom da se jako dobro snašla s ove strane klupa vjerujemo da ćemo ovu suradnju s Lucijom nastaviti i narednih godina!P1000201