30. LJETNA ŠKOLA MLADIH FIZIČARA

I ove godine, u organizaciji Hrvatskog fizikalnog društva i Srednje škole Ambroza Haračića, održava se Ljetna škola mladih fizičara. Škola se održava u Velom Lošinju od 21.06. 2015. do 27.06.2015. Polaznici škole smješteni su u Omladinskom hostelu u Velom Lošinju, a predavanja se održavaju u hotelu Punta. Ovogodišnju ljetnu školu pohađa 26 učenika/ca, koji su uglavnom sudionici državnih i međunarodnih natjecanja iz fizike, a 14 predavača im održava razna predavanja na temu svjetlosti.
Naime, povodom Međunarodne godine svjetlosti odabrana je naslovna tema “I bi svjetlo“. Na općoj skupštini Ujedinjenih naroda održanoj 20. prosinca 2013. godine odlučeno je da se 2015. godina proglasi Međunarodnom godinom svjetlosti. Ovo proglašenje je rezultat inicijative velikog konzorcija znanstvenih tijela pod okriljem UNESCO-a, a cilj mu je istaknuti ključnu ulogu svjetlosti u svakodnevnom životu ljudi. Primjene svjetlosne tehnologije, koje su mnogobrojne, od medicine i komunikacija do kulture i zabave, imaju veliki utjecaj na suvremeni život i društvo. Tijekom rada škole predavači, uglavnom profesori s Prirodoslovno – matematičkog fakulteta, Fakulteta elektrotehnike i računarstva te znanstvenici s Instituta za fiziku iz Zagreba, su učenicima približili fundamentalna svojstva svjetlosti kao što su interferencija i difrakcija, te razne tehnološke primjene kao što su laser, supravodljivi vodiči te primjenu plazme u prozvodnji električne energije. U predavanju o antimateriji prof. Nikola Poljak je odgovorio na pitanje zašto u svemiru ima toliko svjetlosti, a Astronomsko društvo Leo Brenner i Hrvatski astronomski savez su organizirali promatranje planeta i zvijezda teleskopima. Učenici u popodnevnim satima imaju radionice u kojima im demonstriraju razne eksperimente iz magnetizma i optike i u kojima rješavaju odabrane fizikalne zadatke.
Polaznici i sudionici ljetne škole su posjetili i Plavi svijet – Institut za istraživanje i zaštitu mora.
Voditelj jubilarne 30. Ljetne škole mladih fizičara je bio doc.dr.sc. Damir Pajić s Fizičkog odsjeka PMF-a, a Organizacijski odbor su činili profesori Divko Hadžiev i Davor Bralić iz Srednje škole Ambroza Haračića te Nikolina Novosel i Nikola Poljak s Prirodno – matematičkog fakulteta iz Zagreba.