STRUČNI IZLET U ZAGREB

        Zagreb u jesen nudio je bogat  program, pogotovo za maturante. U ovom periodu održavao se Interliber i Smotra sveučilišta pa smo gladni znanja i kulture, pohrlili u Zagreb.

        Izlet je planiran kao stručni izlet za maturante, a ovom stručnom izletu odazvao se 31 maturant, uglavnom gimnazijalci iz Malog Lošinja i Cresa, ali bila su zastupljena i ostala usmjerenja (hotelijeri i nautičari).

          Maturantska družina, pod vodstvom profesorica Lidije Kosmos i Sunčane Dundov, krenula je na osvajanje metropole u petak, 15. 11. – u jutarnjim satima.

            Prvi susret sa Zagrebom dogodio se u studentskom „kvartu“, Cvjetno naselje -Boćarski dom, gdje je organizirana SMOTRA SVEUČILIŠTA. Naši budući studenti obilazili su štandove  fakulteta i prikupljali potrebne informacije i promotivni materijal. Na kraju smo sudjelovali na Radionici  s temom Kako tražiti (i naći) posao.

           Na odlasku sa smotre zaključili smo da je ovaj vid upoznavanja maturanata s fakultetima i to iz prve ruke, od studenata, u svakom pogledu koristan i zanimljiv te im pruža puno više od osnovnih informacija koje mogu naći na internetu. „Živa predaja“ je autentičnija.

            S punim rukama studentskog materijala, zaputili smo se u hostel Chillout koji se nalazi u samom centru Zagreba, brzinski se smjestili, a onda krenuli u Muzej prekinutih veza koji svakom emotivcu izmami suzu u oku jer je to mjesto prepuno oproštajnih predmeta koji podsjećaju na veze kojih više nema.

             U 19:30 čekao nas je još jedan kulturološki šok jer nas je u kazalištu Gavella dočekala predstava „Osmi povjerenik“ koja je na početku prštala psovkama, ali nas je svojom originalnošću jezika, ambijenta i kostima, u svakom slučaju oduševila.

                 Dan poslije, u subotu 16. 11. čekalo nas je još posla po Zagrebu… Jutro u Zagrebu, ustajanje (nekima je išlo lakše, a nekima teže L), doručak u Chillout hostelu, pakiranje i odlazak iz hostela. Zaslužena pauza za jutarnju kavu i onda posjet Muzeju za umjetnost i obrt. S vodičkom smo prošli sve izloške, od romanike do 20. st. Pomalo staromodan i nedovoljno interaktivan  stalni postav muzeja, nije dovoljno zaokupio pažnju učenika.

            Uslijedilo je slobodno vrijeme za ručak nakon kojeg smo se ponovo okupili i zajedno uputili na Zagrebački Velesajam koji je u tri paviljona ugostio Interliber . Na tisuće naslova i velika gužva, prava je odlika ovog sajma knjiga. Bez obzira na umor, maturanti su se vratili u bus s punim vrećicama knjiga .

      Ponosni na naše maturante koji su upijali Zagreb i  njegovu kulturno – edukativnu ponudu, možemo zaključiti još jedan, dobro odrađeni stručni izlet koji je u svakom svom segmentu bio koristan  maturantima, budućim studentima… Spojili smo ugodno s korisnim.