Svjetski dan jabuka

Često nam se događa da u svakodnevnoj prehrani zaboravimo na vrijednost voća. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, prosječna potrošnja jabuka po stanovniku iznosi 15 kg godišnje. Jabuku znanstvenici smatraju jednom od najkorisnijih namirnica za zdravlje organizma, jer je bogata vitaminima, beta karotenom, vlaknima, kalijem, kalcijem, željezom, magnezijem i ugljikohidratima. U jabuci ima oko 90 % vode, zbog čega uspješno osvježava i gasi žeđ.

            U kombinaciji vitamina, minerala i ostalih korisnih sastojaka, jabuka jača naš imunološki sustav, učinkovita je u borbi s virusima i bakterijama, štiti nas od prehlade, a smanjuje i rizik od pojave brojnih karcinoma. Osim toga, tvrde liječnici, jabuka pozitivno utječe na rad bubrega, jetre i žuči, na izgradnju kostiju i zubi, te je sjajan borac protiv karijesa.

            Zbog svega je toga smatraju istinskom kraljicom voća. Njoj u čast, svijet godinama 20.listopada obilježava kao Međunarodni dan jabuka, na inicijativu londonske organizacije Common Ground, koja jabuku smatra simbolom fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju nam valja sačuvati.

            Svjetski dan jabuka u našem gradu već drugu godinu zaredom obilježavamo i mi. Grupa učenika naše škole (Vršnjaci – pomagači) su, tijekom velikog odmora, dijelili jabuke svim učenicima. Cilj akcije je edukacija učenika o prehrambenoj vrijednosti jabuke te stvaranje navike svakodnevnog uzimanja tog voća. Ideja je kod učenika jako dobro prihvaćena što nas motivira da je provodimo i dalje.

Evo nekoliko fotografija: