Drugi Filmski forum naših učenika

Drugi Filmski forum naših učenika održao  se u Kinu Vladimira Nazora, u srijedu 8.svibnja 2024. Godine, na inicijativu Filmske skupine Mali Lošinj.

Poticaj za ovakav događaj nastao je iz izuzetno plodnog iskustva filmskog stvaralaštva učenika, koje je od ove godine postao i fakultativni predmet Filmska umjetnost koji predaje sestra Ružica Dodig.

Uvodnom riječju sestra Ružica zahvalila se svima koji podržavaju njihov rad, Gradu Malom Lošinju, Srednjoj školi Ambroza Haračića, Turističkoj zajednici te Pučkom učilištu na ustupljenoj Kino dvorani.

Program je otvorila te u ime organizatora dobrodošlicu zaželjela predstavnicima Grada i ostalih institucija gđa. Ana Chersulich Tomino. 

U bogati filmski program publiku su uveli filmaši Damian Sutlić i Sindy Antolović. 

Kroz četiri bloka projekcija pogledali su 14 filmova u kojima su bili zastupljeni različiti žanrovi (dokumentarni, igrani, eksperimentalni i animirani film). Poseban dio u dvosatnom programu zauzeo je radionički film u kojem su lošinjani mogli vidjeti mentorske radove srednjoškolaca koji su u filmski proces upućivali mališane Dubrovnika za vrijeme Dubrovnik Film Festivala. 

Na kraju svakog bloka projekcija učenici su porazgovarali o iskustvu iza kamere. Uz zadovoljstvo u realizaciji filmskih i glazbenih uradaka i stjecanju profesionalnih vještina, učenici su istaknuli kako im je od velike važnosti bilo stjecanje životnih vještina, timski rad, a nadasve osobni rast.

Hvala filmašima i njihovoj mentorici sestri Ružici Dodig.