Naši učenici na 11. simuliranoj sjednici Hrvatskog sabora

U ponedjeljak, 29. travnja 2024. g., u Hrvatskom saboru se održao program 11. simulirane sjednice za učenike srednjih škola. Na sjednici su nazočili i naši učenici Damian Sutlić, Fay Kujundžić, Ema Vidović i Damijan Olić zajedno sa svojim nastavnikom i mentorom Vlahom Stražičićem. Tema rasprave bila je civilna zaštita kojoj je zadaća provođenje edukacije i osnaživanja mladih s ciljem podizanja razine znanja o važnosti sustava civilne zaštite.

Po ulasku u Hrvatski sabor održao se završni dogovor s učenicima u Maloj vijećnici dok su svi nastavnici mentori imali dogovor u dvorani Ivana Mažuranića. Timovi svih škola su dobili detaljne upute o nastupu na sjednici.

Uslijedio je odlazak u Sabornicu gdje je svatko zauzeo svoje sjedeće mjesto i provjerio iskaznicu pomoću koje će glasovati. Za to vrijeme mentori su otišli na galeriju za građane u Sabornici.

U 12:00 sati započela je sjednica ulaskom predsjednika Hrvatskoga sabora gosp. Gordana Jandrokovića, u pratnji Ureda za protokol HS-a. Zatim je uslijedilo njegovo obraćanje i svečana dodjela nagrada pobjednicima kviza natjecanja ”Koliko poznaješ Hrvatski sabor?” za učenike osnovnih i srednjih škola.

Predsjednik Jandroković prepustio je svoje mjesto u Saboru predsjednici simulirane sjednice učenici Ani Cikač koja je odmah preuzela vođenje sjednice. Predsjednica je pozvala izvjestitelja nadležnih odbora koji su razmatrali Prijedlog zakona o sustavu civilne zaštite, s konačnim prijedlogom zakona, da iznesu stajališta odbora. Kada su se oni predstavili i iznijeli svoje stajalište predsjednica je pozvala predstavnike klubova zastupnika da iznesu stajališta klubova zastupnika (njih 29). Zatim je slijedila pojedinačna rasprava 18 učenika koji su govorili iz svojih klupa, a među njima je bio i naš zastupnik Damian Sutlić koji je svojim govorom zasjenio ostale učenike istaknuvši najbitnije probleme koji se tiču našega arhipelaga. Nakon govora dobio je repliku zastupnice ali, za razliku od ostalih, pozitivno se osvrnula na njegove izrečene probleme te istaknula njihovu važnost.

Na kraju sjednice objavljeni su rezultati glasovanja, predsjednica je zahvalila svim nazočnim zastupnicima i nastavnicima-mentorima te svim službama Hrvatskoga sabora koje su im omogućile da nastupaju kao pravi zastupnici. Na simuliranoj sjednici sudjelovalo je ukupno 151 učenik iz 49 srednjih škola Republike Hrvatske.

Posjetom Hrvatskom saboru učenici četvrtih razreda ponovili su i učvrstili znanja iz modula civilne zaštite.

Simuliranu sjednicu možete pogledati na poveznici: https://www.youtube.com/live/a0VGTR9t-TI?si=yJPri-an-J0v6yT3