Mačka na vrućem limenom krovu u HNK Ivana pl. Zajca

Projekt Kazalište i mladi ovoga je puta okupio četrdeset učenika različitih usmjerenje. U pratnji profesorica Barbare Šurlina Bilić, Daniele Mužić i Sandra Maljić posjetili su Hrvatsko narodno kazalište u Rijeci te pogledali predstavu Mačka na vrućem limenom krovu u režiji Juga Đorđevića, a nastalu prema glasovitom dramskom tekstu Tennesseeja Williamsa nagrađenom Pulitzerovom nagradom. Predstavu je u riječkom kazalištu izvela gostujuća Drama HNK iz Splita.

Ovaj zahtjevni dramski tekst oslikava složene obiteljske odnose i intimne želje njezinih članova. Iako se drama odvija u specifičnom kontekstu, američki jug pedesetih godina prošlog stoljeća, teme kojih se dotiče i danas oblikuju svijet u kojem živimo te su izvor društvenih rasprava i proturječnosti – patrijarhalne norme, seksualnost, bračni odnosi, obiteljsko nasljeđe… U konačnici drama propituje je li bolje ostati u zoni konfora i prikriti lažno, kako bi se sačuvalo tradicionalno i obiteljsko, ili posegnuti za istinom, raskrinkati laži te iznova pokušati graditi obiteljske odnose.      

Predstava ja trajala dva i pol sata, a naši su se učenici pokazali kao strpljivi i vjerni gledatelji, zainteresirani za univerzalnost i svevremenost poruka koje je predstava odaslala.