Europski dan jezika kroz “kist” likovnjaka

U sklopu obilježavanja Europskog dana jezika, 26. rujna 2023., na službenim stranicama ECML-a (Europski centar za moderne jezike) pronašle su se dvije aktivnosti za naše učenike umjetnike. Rokovi za predaju radova bili su do 31. prosinca 2023. pa sada objavljujemo radove naših učenica.

*Jezici u mojoj učionici/školi – Zadatak je bio napraviti plakat koji prikazuje sve jezike prisutne u školi. Za ovu inicijativu, koja je posebno usmjerena na škole, ideja je razviti što je moguće kreativniji plakat koji odražava jezike prisutne u našoj školi ili učionici. To su mogli biti jezici koje učenici uče u školi ili dodatni jezici koje učenici govore. Plakate su mogli izraditi u bilo kojoj likovnoj ili digitalnoj tehnici. Radovi naših učenica bit će objavljeni na web stranici EDL-a, a nagrađeno će biti prvih 5 najkreativnijih unosa.

Za ovu kreativnu aktivnost odlučile su se učenice Fay Kujundžić, učenica 4.g razreda, koja je odabrala tehniku flomasterima i prepoznatljive Europske boje – plavu i žutu.

Za plakat u digitalnom obliku odlučile su se učenice Nina Filipas, Nikolina Opačić i Ana Marija Božić, maturantice 4.h razreda, čiji plakat donosi pozdrave na stranim jezicima koje učenice uče u našoj školi.

*EDL majica – Radi se o dizajnu printa koji će biti otisnut na promotivnim majicama za Europski dan jezika, 2023. Dizajn je trebao biti isključivo o jezicima bez da se koriste simboli i/ili zastave zemalja u kojima se ti jezici govore. Učenici su mogli koristiti različite tehnike, ali samo do 3 boje. Dizajn je trebao biti što jednostavniji i s malo detalja kako bi kvaliteta ispisa bila bolja.

Za dizajn majici odlučile su se učenice 3.g razreda, Dorotea Prica i Astrid Trifunović, svaka sa svojim radom, ali oba rada u digitalnom alatu i u crno-bijeloj tehnici.

Svi ovi radovi krasit će zidove učionica stranih jezika 24 i 26 pa pozivamo učenike i roditelje da ih pogledaju i uživo. Radove učenica je na ove natječaje prijavila nastavnica Barbara Šurlina Bilić.