Kazalištarci u Gavelli

Kazalištarci u Gradskom dramskom kazalištu Gavella u Zagrebu

Projet Kazalište i mladi ovoga je puta okupio četrdeset pet učenika svih usmjerenja (2.h, 3.g, 3.h, 3.u, 4.g, 4.h i 4.nb razreda). Učenici su 28. studenog 2023., u pratnji profesorica Barbare Šurlina Bilić, Sandre Maljić i Daniele Mužić posjetili Gradsko dramsko kazalište Gavella u Zagrebu.

U sklopu 36. Gavelinih večeri pogledali su predstavu Otac gostujućeg kazališta Atelje 212 iz Beograda. Predstavu je režirao izvrsni Paolo Magelli, koji već godinama mijenja svjetske adrese, dramaturginja predstave je Željka Pleština Udovičić, scenograf Darko Nedeljković, kostimograf  Leo Kulaš, autori glazbe su KOIKOI (Marko Grabež / Ivan Pavlović Gizmo /Emilija Đorđević / Ivana Miljković), a  tekstove songova potpisuje Gioia Magelli, kći Paola Magellija.

Otac je tragikomična obiteljska priča fokusirana na ostarjelog oca koji se bori s demencijom. Drugi je dio trilogije Majka, Otac i Sin mladog francuskog autora Floriana Zellera. Na scenu donosi izvrnut odnos oca i kćeri te dovodi u pitanje postojanost kategorija istine i realnosti. To je intimna priča o ljubavi i gubitku te nas navodi da pogledamo u vlastite korijene, u svoju obitelj.

 Ovaj zahtjevni, žanrovski nedorečeni tekst, vrlo visokih umjetničkih dosega, zaokupio je pažnju naših učenika. Iako je predstava trajala gotovo dva sata, bez pauze, naši su se učenici pokazali kao strpljiva i pažljiva publika. Zaintigirani predstavom te  briljantnom glumom Voje Brajovića i Hane Selimović, postavljali su brojna pitanja i otkrivali zahtjevni jezik predstave.

  Sljedećeg dana žičarom smo se dovezli do Sljemena – vrha Medvednice, što je mnogima bilo prvo iskustvo. Uz dobar ručak na Sljemenu nisu izostale ni zimske radosti.

Nova Z generacija učenika – kazalištaraca iznova nas iznenađuje svojim kazališnim ukusom i neočekivanim reakcijama. Na nama je i dalje istraživati njihove granice, omogućiti im nove izazove te ne posustajati u namjeri da im ponovno pružimo kazalište.