Terenska nastava – Spomen područje Jasenovac

       U petak 24. studenoga 2023. godine učenici 3. razreda ugostiteljskog smjera i svi učenici 2. razreda naše škole, u pratnji profesora Vlaha Stražičića, Saše Javorovića, Rozane Perović, Milanke Poldan i Roberta Nedeljkovića, posjetili su Javnu ustanovu – Spomen područje Jasenovac.

       Učenici su, uz stručno vodstvo djelatnika muzeja, obišli Spomen područje Jasenovac gdje su upoznati sa strašnom sudbinom Židova, Srba, Roma i ostalih tadašnjem režimu „nepoželjnih“ naroda.

Nazočili su prigodno osmišljenim radionicama u zgradi Spomen područja koje je za učenike osmislilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a ticalo se vještine prepoznavanja i snalaženja među izložbenim materijalima. Učenici su bili podijeljeni u sedam grupa koje su dobile različite zadatke a odgovore su trebali pronaći u Muzeju spomen područja. Međusobnom komunikacijom uspjeli su doći do zaključaka koji su im dali odgovore na pitanja o povijesti Radnog logora Jasenovac i unaprijedili njihovo znanje o Holokaustu kako bi spoznali razmjere i posljedice počinjenih zločina protiv čovječnosti.

Spomenik „Kameni cvijet“, visine je 24 metra i prikazuje cvijet lopoča u cvatu, kao simbol ponovnog stvaranja novog života na mjestu obojanom crnom bojom, bojom umiranja.