Leonardo Desanti najuspješniji na državnoj maturi u Malom Lošinju

Nakon što su 12. srpnja objavljeni privremeni rezultati državne mature za prvi (ljetni) rok u školskoj godini 2022./2023. jedno se ime isticalo na popisu odlikaša i vrlo dobrih učenika: Leonardo Desanti! Pogledate li malo naše članke kroz protekle godine, vidjet ćete da se ovo ime spominjalo često pa nije neobično da se pojavilo i među najboljim rezultatima.

Leonardo je od pet prijavljenih ispita ocijenjen odličnim uspjehom iz informatike te iz engleskog jezika i matematike na višoj razini, dok su hrvatski jezik i fizika ocijenjeni vrlo dobrim uspjehom na što je bila vrlo ponosna i njegova razrednica, prof. Saša Jerala, na fotografiji s Leonardom prilikom podjele svjedodžbi o državnoj maturi. Tom prilikom postavili smo Leonardu nekoliko pitanja.

1. Tko je Leonardo Desanti?

Leonardo Desanti je bivši učenih Srednje Škole Ambroza Haračića, sportaš i trenutno FERovac.

2. Što ćeš posebno pamtiti iz razdoblja provedenog u našoj školi?

Od svih divnih sjećanja, kvizova, druženja i natjecanja tijekom mog srednjoškolskog obrazovanja najznačajnije mi je bilo sudjelovanje u filmskoj skupini pod mentorstvom časne sestre Ružice Dodig. Radeći brojne kratkometražne filmove i video spotove naučio sam mnogo o radu u timu i upornosti te sam zahvalan na stvaranju doživotnih prijateljstava. Preporučam svim trenutnim i budućim srednjoškolcima da se učlane u filmsku skupinu jer je to meni zaista promijenilo život.

3. Imaš li neku anegdotu sa nekog od natjecanja na kojem si sudjelovao?

Na natjecanjima nije baš bilo mjesta za zanimljive anegdote. Uglavnom bi isti dan dolazili i odlazili, ali poanta natjecanja nije u skupljanju zanimljivih priča nego u natjecateljskom duhu i pokazivanju svoga znanja.

4. Što planiraš studirati? Što bi volio raditi u životu? Da li bi volio ostati na otoku i/ili u Hrvatskoj?

Upisao sam se na Fakultet Elektrotehnike i Računarstva u Zagrebu, a dalje tko zna što će biti. Jedino što bi htio je da posao koji radim mogu raditi online iz bilo kojeg dijela svijeta.

5. Koliko si zadovoljan sa znanjem koje si stekao u našoj školi? Smatraš li da će ti biti dovoljno za studij koji si odabrao?

Smatram da je znanje koje sam stekao u srednjoj školi dosta dobro, premda mislim da bi moglo biti puno bolje. Svaki profesor bi, po mom mišljenju, trebao usmjeriti sat boljim i zainteresanijim učenicima kako bi sati bili produktivniji i zanimljiviji. 

6. Koliko je na tebe utjecala nastava on-line i razdoblje korone?

U samom početku samoizolacije sam, kao i skoro svaki drugi petnaestogodišnjak, bio presretan na pomisao dodatnih praznika. Sada tek vidim koliko mi je žao što sam izgubio dvije godine svoje srednje škole zbog korone. Jedina mana kod online nastave je bilo nedovoljno kvalitetnih metoda vrednovanja znanja. Više nije bilo stresa i panike oko odgovaranja jer ih doslovno nije bilo pa sam ja, kao i mnogi drugi, polako počeo gubiti radne navike.

7. Što bi poručio ili savjetovao budućim maturantima, kako se pripremiti za polaganje ispita dm?

Pripremanje za državnu maturu postaje jednostavno ako se koristi ova metoda: meni nije bio cilj što bolje napisati maturu nego dovoljno se pripremiti da na svaki ispit dođem bez imalo stresa.

8. Što bi poboljšao u našoj školi?

Smatram da bi bilo dobro da se poveća broj sati posvećenih informatici jer koliko se god neki učenici tome protivili mislim da je informatička pismenost neophodna za snalaženje u današnjem svijetu.

Dragi Leonardo, želimo ti puno sreće!