U kazalištu s Boccacciom

 

Svaki gledatelj u kazalište donosi vlastitu akustiku.  Stanislav Hezhi Lts.

            U sklopu projekta Kazalište i mladi naši su učenici 3.h, 3.g i 2.g razreda, sa svojim voditeljicama profesoricama Sandrom Maljić i Barbarom Šurlina Bilić, u utorak, 16. svibnja 2023. posjetili HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci i pogledali predstavu u režiji Luciana Delprata Decameron. hr koja je nastala u suradnji Hrvatske i Talijanske drame riječkog kazališta. Neposredno prije kazališne predstave obišli su i novouređenu kazališnu Galeriju Zajc u kojoj su razgledavali i istraživali baštinu Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca.

            U predstavi Decameron.hr sjedinjavala su se dva jezika glumačkih ansambala što se upravo i događa na europskim pozornicama – miješanje jezika i kultura s ciljem prihvaćanja i uvažavanja različitosti. Publici su u glumačkim borbama pojedini glumci – zagovarači predstavili deset priča od kojih je, uz pomoć aplikacije i mobitela, publika odabrala pet (Ciapelletto, Cavallo, Usignolo, Dijete i D.J.). Ovakva interakcija s publikom srušila je postojeće granice te učinila predstavu dinamičnijom i zabavnijom.

            Decameron.hr postpandemijska je verzija predrenesansnog i uvijek aktualnog  Giovannija Boccaccia. Nakon što smo pobijedili virus, nemamo više izgovora ne biti zajedno jer je i danas, kao i u Boccacciovu 14. stoljeću, najveća snaga u zajedništvu. Upravo kratke scenske priče/igre lakrdijom i humorom otkrile su one trenutke u kojima čovjek spoznaje da je uronjen u egzistencijalnu zdjelu svijeta te da je svojim visinama i nizinama života blizak drugima.

            Kazališna umjetnost upravo je to – umjetnost zajedništva.