Izlet u Osijek, Vukovar i Ilok

 

Od petka, 31.ožujka do nedjelje 2 travnja 2023. godine 20 učenika 3.h i 3.g razreda sudjelovalo je u trodnevnoj, izvanučioničkoj nastavi posjeta Istočnoj Slavoniji, gradovima Osijeku, Vukovaru i Iloku. U pratnji su bila dva nastavnika, Vlaho Stražičić i Robert Nedeljković.

 

Prvoga dana cilj putovanja bio je dolazak i smještaj u najveći slavonski grad, Osijek, gdje su učenici upoznati sa svim kulturno-povijesnim događajima i znamenitostima prelijepoga grada na rijeci Dravi čiji korijeni sežu još u rimsko doba (poznata Mursa). Jedna od zanimljivosti je da je Osijek prvi grad u Hrvatskoj koji je za gradski promet imao tramvaje. Čak prije Zagreba! Učenici su se upoznali sa središtem grada, Tvrđom, koja je izgrađena kao obrambeni tabor u vrijeme kada su Osmanlije krenule u zauzimanje Europe.

Nažalost poput mnogih hrvatskih gradova i Osijek je dao svoj velik obol obrani Republike Hrvatske, a ostaci srušenih zgrada i pročelja oštećenih granatama prisutna su i danas.

 

Sljedeći dan bio je rezerviran za posjet hrvatskom Gradu-heroju, mjestu koje je postalo simbol nepokorene Hrvatske, gradu Vukovaru.

Učenici su krenuli obilazak od staroga dijela Vukovarske bolnice koja je svakodnevno bila bombardirana stotinama granata tako da su svi bolesnici bili primorani premjestiti se u podrume zgrade u kojima su liječnici i medicinsko osoblje danonoćno pružali medicinske zahvate ponekad na rubu snaga, nenaispavani, bez potrebitih medicinskih pomagala, ali uvijek poštujući Hipokratovu zakletvu. Tako su u Bolnici svoje mjesto nalazili i ranjeni Hrvati, ali i Srbi.

Uslijedio je posjet najupečatljivijem dijelu grada Vukovara, Vodotornju, koji je obnovljen i pretvoren u memorijalni centar. Ta zgrada, visine 50 metara primila je od strane Jugoslavenske narodne armije preko 600 direktnih pogodata raznim vojnim projektilima, ali je i dalje ostala na mjestu.

U podnožju Vukovarskog križa, na mjestu gdje se rijeka Vuka spaja s Dunavom, učenici su ostavili buket s natpisom naše škole. Da se više nikada ne ponovi!

Uslijedio je posjet mjestu masovne likvidacije svih „nepoželjnih“, a radi se o obližnjoj farmi gdje je nekada ljudska ruka uzgajala domaće životinje, ali je te 1991. postala mjesto za pogubljenje – Ovčari.

Nakon obilaska Mamorijalnog groblja i Muzeja Vučedolske kulture, uslijedio je posjet na pola sata udaljenom najistočnijem gradu Hrvatske, Iloku.

Treći dan boravka bio je rezerviran za obilazak najvećeg ornitološkog parka u našoj domovini, Kopačkog rita.

Uslijedio je povratak kući, dostojanstveno, u tišini i pod velikim dojmom svega što se moglo didjeti u dva i pol dana. Neke slike današnjice će zasigurno vrijeme promijeniti, neke pak potpuno izbrisati, ali žrtvu Vukovara i okolnih mjesta ne smijemo zaboraviti.

Toliko dugujemo svim dragim ljudima, liječnicima, hrvatskim braniteljima, na kraju i samima sebi. Ostati realan i neke stvari nikada prepustiti zaboravu!