Glagoljaši opet u Zagrebu

                                             

   „Iznenadila sam se kada sam vidjela koliko je Baščanska ploča velika.“

 „ Stručna je vodičkinja u HAZU-i fascinantna. Toliko je zanimljivosti ispričala u samo pola sata!“, neke su od izjava učenika koji su u petak, 11. studenoga 2022., bili na terenskoj nastavi Grupe za glagoljicu u Zagrebu pod vodstvom profesorica Zrinke Jensch i Milice Prole.

Osim HAZU, gdje su vidjeli vapnenački, dosta osut original Bašćanske ploče, učenici 1.h, 2.h, 3.h i 1.g razreda, posjetili su i Muzej grada Zagreba.  I ovdje je terenska nastava uključivala stručnu vodičkinju uz čije smo informacije vidjeli povijest današnjega hrvatskoga glavnog grada staru više od tisuću godina.

Najviše su ih zanimali postavi novije zagrebačke povijesti, poglavito 20. stoljeće s temama koje su dostupnije njihovom životnom iskustvu: visoka moda, svakodnevni odjevni stil, frizure, zabava, načini oglašavanja, ideologije pojedinih prevladavajućih političkih ideologija itd.

Vožnja uspinjačom je još jedna zanimljivost, ali i prilika da iz brzo promijenjene perspektive uoče pojedine dijelove grada i lakše se snađu u obilasku koji je uslijedio nakon posjete Muzeju.

Šetnja Ilicom, Markovim trgom, brzi ručak u Mcdonaldsu i sakupljanje u busu. To je karta prvog dijela izleta.

U Arena centru se nešto malo trgovalo. I ovdje su cijene sramotno visoke: bočica kakvog osvježavajućeg napitka i do 28 kuna. Povratak kući protekao je u vedrom i kulturnom ozračju . Autobus smo propisno očistili na inicijativu učenice Lee iz 3.h razreda koja je zaslužila pohvalu.