Ruksak pun kulture – radionica kompjuterske glazbe (online)

Radionica kompjuterske glazbe u organizaciji Umjetničke organizacije Fronesis, a u sklopu projekta Ruksak pun kulture, održana je (online) u 1. razredima opće gimnazije u Područnom odjelu u Cresu (9.12.2021.) i u matičnoj školi u Malom Lošinju (13.12.2021.).

Voditelj radionica u našoj školi bio je profesor glazbene umjetnosti Dragan Kajan.

Ukratko o radionici:

U mnogim pjesmama danas može se čuti zvukovi koji nisu nastali sviranjem tradicionalnih glazbenih instrumenata. Ne radi se niti o akustičnim instrumentima kao što su klavir, gitara, violina i bubnjevi, a niti o elektroakustičnim instrumentima poput električne gitare i električnih orgulja. Zvuče nekako drugačije i ne možemo raspoznati izvore takvih zvukova.

Jeste li se ikad zapitali kako oni nastaju? Današnja tehnologija omogućava  nevjerojatnu slobodu u stvaranju novih i zanimljivih zvukovnih boja i tekstura, no za to je potrebno određeno znanje.

U sklopu ove radionice učenici su prošli osnovne principe sinteze zvuka te isprobali njihovu primjenu. To je bila prilika za istraživanje, igru i kreaciju, a za sve to bilo je potrebno  računalo spojeno na internet.  

Radionicu je vodio gospodin Gordan Kreković.