Dopušten ulaz sa psima pomagačima

U našu Školu, u sklopu projekta Mladih aktivnih građana „Uči (uz) psa“, ove školske godine krenula je i Tula – mlada ženka labradora zagrebačkog Centra za rehabilitaciju Silver. Tula je budući pas pomagač i jednog dana pomagat će nekom u svakodnevnom životu – slijepoj/slabovidnoj osobi, osobi u kolicima ili djetetu s teškoćama u razvoju. Boravak u našoj Školi dio je njezine socijalizacije i pomaže joj u usvajanju pozitivnih oblika ponašanja.

Zahvaljujući velikoj podršci kolektiva i učenika, Tula, u pratnji nastavnice Alenke Kovačević, redovito dolazi na nastavu. Učenici ugostiteljskih smjerova i ostali zainteresirani učenici svakodnevno se druže s Tulom i svojom smirenom i pozitivnom energijom pomažu joj da bude opuštena u svim situacijama. A Tula, zauzvrat, doprinosi pozitivnoj atmosferi u razredu, motivaciji učenika, boljoj koncentraciji, komunikaciji i razvoju kvalitetnijih međuljudskih odnosa.

Dojmovi učenice Adriane Skočibušić (3.UP): „Ove školske godine upoznala sam ženku labrador retrivera zvanu Tula. Ona je postala dio naše škole, no u isto vrijeme, ona je ovamo došla kako bi se i sama školovala. Tula je na socijalizaciji za psa pomagača i pomagat će ljudima kojima je pomoć potrebna. Tijekom nastave, koja je od tada zanimljivija, mladi pas je sve više naučio kontrolirati se u društvu. Uz našu podršku i strpljivost uspjeli smo ostvariti visoke rezultate; naravno, nakon svakog dobro odrađenog zadatka slijedila bi joj nagrada. Što se naše nastave tiče, nije se mnogo promijenilo, radimo jednako praktične radove, razne vrste zadataka…ali, mogu reći da se uz njenu prisutnost osjećam mirnije u učionici. Nadam se da će ovog psa jednog dana preuzeti osoba kojoj će Tula moći pomoći, da će imati povjerenja u nju i, ono najvažnije, da će izgraditi veliko prijateljstvo.“

Zakon o korištenju pasa pomagača (NN 39/2019), na snazi od travnja 2019., regulira prava i obaveze osoba koje imaju pse pomagače i pse pomagače na socijalizaciji. U našu školu od ove školske godine dolazi Tula – mlada ženka labrador retrievera zagrebačkog Centra za rehabilitaciju Silver.

Učenici sudionici projekta „Uči (uz) psa“, uz podršku nastavnice Alenke Kovačević, provode vrijeme s Tulom i pomažu u njezinoj socijalizaciji. Učenici uče (uz) psa i istovremeno rade na senzibilizaciji zajednice o pravima osobama koje imaju pse pomagače. Psi pomagači i psi na socijalizaciji, imaju prsluk i iskaznicu koja dokazuje njihov status i, u pratnji ovlaštene osobe, dopušten im je pristup i boravak u javnom prostoru (trgovine, sportske dvorane, kina, kazališta…), na radnom mjestu, u zdravstvenoj, odgojno-obrazovnoj i znanstvenoj ustanovi, vjerskim objektima, sredstvima javnog prijevoza…

U mini građanskoj akciji, lijepit ćemo naljepnice (naravno uz pristanak vlasnika) na ulaze u prostore gdje nije dopušten ulazak kućnim ljubimcima, ali psi pomagači su dobrodošli. Vlasnik ste trgovine, lokala… želite naljepnicu? Javite nam se, stižemo – mladi aktivni građani.