Pisci u gostima

   U sklopu festivala Lošinj čita gospođa Branka Džebić drugu je godinu zaredom osmislila druženje naših srednjoškolaca s poznatim književnim imenima naše kulturne scene. Akcija Lošinj čita, proizišla iz  suradnje s riječkim književnim festivalom vRIsak, ima edukativno-promocijski karakter. Cilj joj je približiti književnu riječ mladima kroz neposredni kontakt s književnicima.

    Prošle su godine u našoj školi gostovali pisci: Zoran Ferić, Branko Čegec, Miroslav Mićanović i Senko Karuza, koji su održali  književna druženja s učenicima. Ove su godine učenici naše škole sudjelovali na okruglom stolu Muke po čitanju koji se održao 19. svibnja 2019. godine u Muzeju Apoksiomena  te su imali mogućnost sudjelovati u raspravi vezanoj uz  problematiku čitanja mladih danas.

    U ponedjeljak 20. svibnja 2019.  književnik Pavao Pavličić  u 3. razredu gimnazije održao je zanimljivo predavanje o književnosti, postanku lirike kao književnog roda, o baroknim stilskim značajkama u romanu Koraljna vrata te načinu na koji nastaju njegovi romani, o vlastitim stvaralačkim postupcima, strukturi proznog teksta te oblikovanju karaktera u proznim djelima. Tijekom drugog i trećeg školskog sata dvadesetak učenika 1.g, 2. g, 2.h, 3.g i 3.h razreda sudjelovalo je u radionicama kreativnog pisanja lirskih i proznih tekstova koje su vodili Branko Čegec i Miroslav Mićanović. Treći je školski sat 1. g razred i dio učenika 2. g razreda sudjelovao na predavanju književnice Julijane Matanović, koja je o problematici književnog stvaralaštva govorila kroz prizmu vlastitog životnog puta te je na zanimljiv način povezala autobiografiju i iskustvo pisanja.

   Osim što je bilo edukativno, druženje s književnicima pružilo je učenicima neporedan kontakt kroz koji je svatko od predavača  darovao svoju priču i životno iskustvo. Ovakav je način suradnje zasigurno poticajan učenicima kada je u pitanju komunikacija s književnim tekstom.