Polaganje vijenaca u spomen tragedije kod Trstenika

Danas, 27.travnja, obilježili smo 55 godina od stradanja naših učenika Ekonomske i Pomorske škole kod otoka Trstenika.

Tada, na današnji dan, njih devetnaest se otisnulo iz uvale Sv. Martin želeći proslaviti prvosvibanjske blagdane sa svojim bližnjima. Kod otočića Trstenika su se, zbog jake bure, prevrnuli. Spasila su se samo tri naša učenika: Nataša Valovčić, Marijan Pičuljan i Marica Matić, dok je more sebi zauvijek uzelo njih petnaestoro. Bili su to Josip Kuparić iz Kampora, Tomislav Karlić iz Kampora, Marija Mikelić iz Banjola, Ljubica Debelić iz Banjola, Mirjana Keko iz Barbata,  Ljubica Španjol iz Banjola, Tereza Kordić iz Barbata, Nikola Pereza iz Raba, Ivan Španjol iz Banjola, Franjo Blagdan iz Palita, Slavko Španjol iz Banjola, Ante Franelić iz Lopara, Smiljka Travaš iz Barbata, Marija Debelić iz Banjola i Ljubica Mikelić iz Banjola.

Sjećajući se te tragedije, nakon minute šutnje, grupa naših učenika, zajedno sa svojim profesorima, stručnim suradnicima i ravnateljicom, položila je u more vijenac. To je, u njihovo ime, učinio učenik Luka Bravarić koji također dolazi s otoka Raba.

U ime Udruge lošinjskih pomoraca, prigodni vijenac u more je položio kap. Renato Dudić koji je ujedno i naš profesor.

Kako sjećanja na njih ne bi izblijedila, već pet godina u našoj školi postavljena je izložba u spomen na taj tužni događaj.