Dan sjećanja na Vukovar

Ove godine obilježavamo 25 godina od okupacije našeg herojskog grada Vukovara.

Prisjetimo se legendarnog novinara Radio Vukovara Siniše Glavaševića koji je svakodnevno izvještavao iz okupiranog Vukovara sve do svoje smrti na Ovčari:

„Odustajem od svih traženja pravde, istine, odustajem od pokušaja da ideale podredim vlastitom životu, odustajem od svega što sam još jučer smatrao nužnim za nekakav dobar početak, ili dobar kraj. Vjerojatno bih odustao i od sebe sama, ali ne mogu. Jer, tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad?

Tko će mi ga čuvati dok mene ne bude, dok se budem tražio po smetlištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjiv i umoran, u vrućici, dok moje oči budu rasle pred osobnim porazom? Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko ce Vukovar iznijeti iz mraka? Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se.“

Tradicionalnim paljenjem svijeća, u organizaciji našeg Grada i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, na glavnom malološinjskom trgu, građani Malog Lošinja (međi njima i naši učenici i profesori) izrazili su svoje poštovanje palim žrtvama za slobodu naše Domovine.

Tijekom velikog odmora učenicima smo prikazali dokumentarni film “Vukovar 1991.” uz prigodnu glazbu, a u spomen i sjećanje na sve žrtve Vukovara zapaljenih 25 svjećica simbolizira dvadesetpetogodišnjicu stradanja.