STRUČNI IZLET IZ FIZIKE

Dvadeset i drugog listopada 2016. na stručni izlet iz fizike išla su 44 učenika i učenice naše škole, a vodili su ih profesori Davor Bralić, Divko Hadžiev i Ivan Brzović.

Kao što je bilo i predviđeno programom, posjećena je izložba  “Nikola Tesla – človek prihodnosti“ i Hiša eksperimentov. Nakon toga su učenici imali slobodno vrijeme za razgledavanje grada, a pri povratku je posjećen i trgovački centar BTC. U upoznavanju kulturne baštine Ljubljane pomogla nam je prof. Lidija Kosmos.

Izložba “Nikola Tesla – človek prihodnosti“ tj.“Nikola Tesla – čovjek budućnosti“ je zaista zanimljiva. Studentica elektrotehnike nas je vodila kroz izložbu, govorila nam povijesne činjenice, pokazivala i objašnjavala eksponate i, što je najvažnije, demonstrirala nam je eksperimente iz elektrotehnike. Izložba, otvorena za javnost,  smještena je u središtu grada u Cankarjevom domu i traje mjesecima, od travnja do studenog. Tako se Ljubljana zahvaljuje geniju Tesli za sve dobrobiti koje nam je dao.

Hiša eksperimentov je još više obogatila svoj repertoar pokusa iz fizike. Eksponati su postavljeni tako da se pokusi izvode samostalno. Kroz šezdesetak pokusa se doista moglo poboljšati znanje iz fizike. Hiša eksperimentov se nalazi u samom središtu grada i jako je dobro posjećena jer kroz interaktivne pokuse omogućuje učenje svim uzrastima – roditeljima s djecom, osnovcima, srednjoškolcima, studentima, građanima i, dakako, nama profesorima. To je izvanredan primjer kako se isplati pametno ulagati u znanje.

Nakon službenog, radnog dijela programa došlo je i vrijeme za samostalno razgledavanje grada i na kraju zajednički posjet trgovačkom centru BTC.