Izlet u Krapinu

 

Na jednodnevnom stručnom izletu u subotu 28. studenoga 2015. godine četrdeset i pet učenika (1.g, 1.gc, 1.h, 1.ns, 1.up.) u pratnji profesora Vlahe Stražičića te profesorica Milice Prole, Barbare Šurlina i Ive Stambolija, posjetili su sjeverni dio Hrvatske (Krapinu, Varaždin i Zagreb).

U vrlo veselom raspoloženju započeo je duži put na sjever Hrvatske. Posebno oduševljenje izazvao je snijeg na odmorištu pa su učenici imali kratku priliku uživati u zimskim radostima. Nakon doživljaja na snijegu i ponekog tužnog lica zbog ostavljenih „ručnih snjegovića“ učenici su s nestrpljenjem čekali dolazak u Krapinu. Prilikom ulaska u Krapinu, a potom i Varaždin profesor Vlaho informirao je učenike o povijesti dvaju gradova, podrijetlu naziva i važnim ličnostima.

U Krapini su posjetili Muzej krapinskoga neandertalca i njegovo nalazište. Prije razgleda izložbe i nalazišta učenicima je prikazan kratak film o životu neandertalca. Muzejsko uređenje iznenadilo je mnoge, a posebno im se svidio pod napravljen prema razdobljima kao vremeplov kroz povijest nastanka Svemira, Zemlje, čovjeka s posebnim naglaskom na vrijeme neandertalca. Učenici su prolazili paleozoikom, mezozikom i mnogim drugim razdobljima, a poseban dojam izazvali su zvučni i vizualni efekti uklopljeni u podne i zidne instalacije.

Nakon posjeta nalazištu uslijedio je razgled baroknoga grada Varaždina. U Varaždinu su posjetili gradsko groblje koje je svojim uređenjem, posebno oblikovanim čempresima, i veličinom iznenadilo mnoge, a potom su se uputili prema baroknoj jezgri grada.

Na povratku iz Varaždina zaustavili su se u trgovačkom centru Arena te obavili kratku kupnju, osjetili božićni duh unutarnjeg i vanjskog uređenja centra, klizališta i mnogih štandova s prigodnim slasticama, suvenirima i ostalim ponudama.