Josip Kašman u našoj knjižnici

IMG-20151109-WA0002U povodu Mjeseca knjige u našoj knjižnici održano je jučer predavanje o životu i radu najvećeg opernog pjevača svoga doba (1850-1925) Lošinjanina, Josipa Kašmana. „Kako je poruka obilježavanja Mjeseca knjige „Upali lampicu i čitaj“, mi smo u našoj knjižnici upalili lampicu da bismo osvijetlili ono nepoznato o Josipu Kašmanu“, rekla je profesorica Kata Marković .
Predavanje je održala ravnateljica POU Mali Lošinj ,Gordana Maja Antoninić, autorica knjige“ Kralj je rođen u Malom Lošinju“. Naime, Josipa Kašmana glazbeni kritičari nazvali su „kralj baritona“.
Naši učenici opće gimnazije s pozornošću su slušali predavanje o svom sugrađaninu i velikanu svjetskog glasa koji je neopravdano izostavljen u nastavnom programu iz glazbene umjetnosti Zahvaljujući zanimljivom predavanju, spoznali su koliko je Josip Kašman važno ime u hrvatskoj i svjetskoj glazbenoj umjetnosti.
Pri kraju predavanja pojavio se „Kašman“ u kostimu iz Wagnerove opere Otello u kojoj je pjevao naslovnu ulogu .Kašmana je uprizorio gospodin Aldo Antoninić.