Maturalno putovanje

Dana 27.kolovoza.2015.g. učenici završnih razreda nautičkog, hotelijersko-turističkog i gimnazijskog usmjerenja naše škole otputovali su na maturalno putovanje u Španjolsku. Ukupno je otputovalo 34 učenika s Lošinja i Cresa u pratnji triju profesorica: Hajdi Stepančić, Rozane Perović i Barbare Šurlina. Maturalno putovanje je organizirala Turistička agencija Kompas.
Prvi dan posjetili su GENOVU u Italiji, europsku prijestolnicu kulture 2004. g. Putovanje prvog dana završilo je prvim noćenjem u Francuskoj, u gradu CANNESU gdje su razgledali poznato šetalište La Croisset s otiscima stopa poznatih glumaca, Festivalsku dvoranu i čitav niz palača.
Drugi dan nastavili su prema glavnom odredištu LlORET DE MAR, malom ribarskom mjestu, koji se pretvorio u pravo turističko odredište orijentirano upravo prema mladima i zabavi, gdje su učenici bili smješteni u poznatom Hotelu Samba. Putem su posjetili GRASSE (tu se nalazi tvornica parfemskih esencija neophodnih za proizvodnju parfema.
Treći dan razgledali su BARCELONU (stadion Nou Camp i svojevrsni muzej poznatom nogometnom klubu Barcelona, Plaza Espagna, Nacionalni muzej Katalonije i Fundaciju Joan Miro). Put ih je dalje odveo do najpoznatijeg djela Antonia Gaudia – SAGRADA FAMILIA kao i do Gaudijevog parka.
Četvrti dan otišli su u Blanes – u botanički vrt, kako bi uživali u jednom od najzanimljivijih vrtova u Kataloniji. Popodne je bilo rezervirano za razonodu i odlazak u zabavni vodeni park Marineland, gdje je slijedilo uživanje u atrakcijama poput tobogana, bazena s jaccuzijima i ostalim vodenim aktivnostima. Navečer su otišli na Viteške igre s Flamencom.
Peti dan otišli su do Girone, jednog od najljepših katalonskih srednjovjekovnih gradova u kojem se nalaze pitoreskne kućice na rijeci Ebro, a potom do kompleksa Poble Espanol, gdje su učenici mogli razgledati sve poznate građevine iz cijele Španjolske. Poslijepodne su pješački razgledavali Barcelonu (Barceloneta, četvrt Exemple, Gracia, Katalonski trg, La Rambla, Placa Catalunya, Gotička četvrt, Ribera, Placa del Rei).
Šesti dan krenuli su prema Francuskoj, a putem su posjetili gradić FIGUERES i svjetski poznati muzej velikog Salvadora Dalía. U večernjim satima stigli su u kneževinu MONACO gdje se, osim kneževine, razgledao i grad MONTE CARLO.
Nakon doručka krenuli su prema Hrvatskoj. Putem su posjetili i VERONU (Piazza Bra, Via Mazzini, Julijina kuća i Piazza delle Erbe). Maturalno se putovanje završilo dolaskom u Cres i Mali Lošinj u noćnim satima.