Praktikum na brodu

U vremenu od 18. lipnja do 24. lipnja i od 30. lipnja do 4. srpnja 2015.g., odvijala se stručna praksa za učenike drugih i trećih razreda pomorskih zanimanja (praktikum na brodu).
Najprije su učenici 2.b. razreda pristupili stručnoj praksi na M/B “PREMUDA” kompanije “Jadrolinija d.d.”, zatim su učenici 3.b. pristupili praktikumu na brodu na HSC “KRILO CARBO”- kompanije “Kapetan Luka”.
Na početku oba praktikuma učenici su bili upoznati sa cjelokupnom sigurnosnom i protupožarnom opremom na brodu, zbornim mjestima gdje trebaju doći u slučaju opasnosti, te listu zaduženja za svakog pojedinog člana posade u slučaju opasnosti. To upoznavanje („familiarization“) na oba praktikuma izvršili su zapovjednici broda. Nakon familiarizacije, učenici su pristupili upoznavanju brodskog pogona, palubnih uređaja, te zapovjedničkog mosta.
Kod upoznavanja brodskog pogona učenici su naučili pripremati glavni stroj za polazak („manovru“), nadgledavanje brodskog pogona, raspremanje brodskog pogona, te ispunjavanje brodskog dnevnika nakon izvršene straže („gvardije“).
Učenici su bili upoznati i s krcanjem goriva („bunker“) na brod, gdje su prethodno izvršili sve sigurnosne radnje koje se čine prije ukrcaja, kontrolirali su razinu goriva u tankovima, te nakon ukrcaja unijeli podatke u Knjigu o uljima i Dnevnik stroja.
S učenicima je u pratnji bio i njihov profesor Tomica Komadina.
Ovim putem zahvaljujemo se na susretljivosti posadi oba broda, jer su svojim iskustvom, znanjem i zalaganjem doprinijeli da učenicima bude približen način života pomoraca na brodu, da jednostavno budu upoznati sa svojim budućim zanimanjem nakon završene srednje škole ili pomorskog fakulteta.