Proljetna marenda 2015.

I ove godine naša Škola obilježila je početak proljeća Proljetnom marendom na terasi škole, u petak, 20. ožujka 2015., za vrijeme velikog odmora.

Učenici prvog, drugog i trećeg razreda ugostiteljske struke (kuhari: Anamarija Jurina, Qendrese Sadikaj, Monika Štromajer, Ambra Vučković, Nikola Habel, Jure Miočić, Almir Oruč, Martin Štromajer, Antonio Verunica, Aron Ademi, Ivan Jasić i konobari: David Dedić, Mirna Dumenčić, Oliver Gadža, Josip Marković, Antonio Marković, Marko Mateković, Aleksandra Šukara, David Ćirković i Arian Mujagić) zajedno sa svojim nastavnicima Milanom Žunićem i Ivanom Lukićem pripremili su zdravu marendu za sve učenike škole.

U organizaciji i pripremi svih ponuđenih jela pomogli su predstavnici grupacije Lošinj Hotels&Villas – Nenad Kraljić i Stjepan Stanša, te poznati lošinjski kuhar Adrijano Nikolić, koji je ove godine već u našoj školi organizirao dvije radionice kreativnog kuharstva – Renesansni kopun i Apoksiomenova kuhinja. Kako bi sve bilo na vrijeme pripremljeno učenicima su pomogli i naši bivši učenici koji danas rade u ugostiteljskim objektima Lošinja – Valentino Antoninić, Domagoj Živković, Nemanja Simić i Sandi Cvijić, a s mirisnim fritulama i ove godine počastio nas je g. Zvonko Šalov.

Proljetnu marendu otvorila je ravnateljica Škole profesorica Jelena Bralić i tom prilikom pozdravila goste, gradonačalnika g. Garija Cappellija i zamjenicu gradonačelnika gđu. Anu Kučić. U kratkom govoru zahvalila se svima koji su omogućili, po drugi put, realizaciju ove manifestacije, a posebno Turističkoj zajednici grada Malog Lošinja, gđi Đurđici Šimičić na financijskoj potpori. Ravnateljica je istaknula vrijednost doručka kao najvažnijeg dnevnog obroka u ishrani svih, a pogotovo mladih ljudi.

Doručak je bio raznovrsan, sastojao se od hladnih, toplih i slatkih jela. Od hladnih jela ponuđene su tri vrste otvorenih sendviča (kozice, sir, šunka, vegetarijanski sendviči), marinirano povrće na žaru te salata od peradi s povrćem i narančom. Od toplih jela ponuđen je rižoto od šparoga i tikvice, tjestenina s tunjevinom i slanutkom, bruskete s balancanama, rajčicom i sirom te savijača od tri vrste povrća i sira. Slatki jelovnik sastojao se od gratiniranih palačinki, fritula od jogurta s grožđicama te košarica s voćem.

 Cjelokupni događaj oduševio je učenike koje žele da se iduće godine organizira i treća Proljetna marenda.


Recept sa proljetne marende:

Rižoto od šparoga i tikvica

Potrebne namirnice

  • maslinovo ulje
  • crveni luk
  • tikvice
  • šparoge
  • bijelo vino
  • sirovi maslac
  • temeljac od šparoga
  • sol, papar i ribani sir-parmezan.

Postupak: na maslinovom ulju propržimo crveni luk, dodamo tikvice sječene na rezance. Kad omekšaju, dodamo šparoge rezano na sitno, propirjamo i umiješamo očišćenu i prebranu rižu te zalijemo bijelim vinom. Temeljcu od šparoga, dodamo maslac uz stalno miješanje. Kad je skoro gotovo začinimo, dodamo ribani sir i toplo poslužimo.