Kazališni studio

U petak,13. ožujka u našoj školi održana je predstava u izvedbi Kazališnog studija iz Rijeke. Izvođači i autori ovog kazališnog projekta, Nerma Krešo i Darko Kavain, unatrag nekoliko godina uveseljavaju i ujedno educiraju naše učenike o značajkama književnog razdoblja i teatrološkim zanimljivostima vezanim uz autora kojeg predstavljaju. Ovoga su puta predstavili djelo Jeana Baptista Poquelina- Molierea u kontekstu klasicizma. Potom su izveli prizor iz srednjovjekovne farse poznate pod nazivom Lužnica kako bi nam predstavli vječne odnose i nesporazume na relaciji muškarac- žena.
Uslijedio je ulomak iz Moliereove komedije Škola za žene, o mladoj djevojci koja je život provela u samostanu te ne poznaje mane svjetovnog života. Kada se u nju zagleda jedan mladić, ona, ne znajući što je ljubav, pristaje da ju isti posjećuje i ljubi ruke jer bi on bez njenog pogleda mogao umrijeti. Stariji vlastelin koji ju je odlučio uzeti za ženu nakon povratka s putovanja preispituje do koje se mjere razvila ta ljubavna priča, strahujući nije li ona već iskusila pravu ljubav. Komika prizora proizlazi iz nesporazuma te plastično oslikava vlastelinove mane.
U trećem, ujedno i završnome dijelu programa u osnovnim crtama su predstavili prizor iz Umišljenog bolesnika, a odglumili su ga učenici naše škole. U ulozi umišljenog bolesnika nastupio je Jan Tomich (1 g), njegovu kćer je glumila Lucija Stambiolija (2. h), zaljubljenog mladića je glumio Ardit Abdija ( 1. n), dok su liječnike odglumili Kristijan Marković (2. b) i Petar Sklepić (2.h).
Učenici su uživali u sat i pol dobre zabave, saznali mnogo korisnih informacija te se nadamo da će se ovaj vid kulturnog života škole i dalje nastaviti na obostrano zadovoljstvo.