Susret hrvatske katoličke mladeži

„Na slobodu pozvani“

Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM) je susret mladih katolika koji se održava svake dvije godine u jednom od gradova Republike Hrvatske (Split 1996.,  Rijeka 2000., Osijek 2002., Šibenik 2004., Pula 2006., Varaždin 2008., Zadar 2010. i Sisak 2012.).

   Deveti po redu SHKM održao se  u Dubrovniku 26. i 27. travnja 2014. godine pod geslom „Na slobodu pozvani.“ U organizaciji Župe Rođenja Marijina, Mali Lošinj, pod vodstvom župnog vikara vlč. Josipa Vidasa i pratnji vjeroučiteljice s. Branke Plenča, u Dubrovnik su hodočastili i učenici naše škole, dvadeset pet učenika s Malog Lošinja i osamnaest učenika s Cresa. Uz dobro raspoloženje u ozračju zajedništva i srednjoškolskog poleta na trodnevno hodočašće krenuli smo u petak 25. travnja. U večernjim satima stigli smo u Split kojeg smo razgledali s  njegovim povijesnim i prirodnim ljepotama.

 Sljedećeg dana, u ranim jutarnjim satima,  nastavili smo naše hodočašće prema krajnjem jugu – u Grad Slobode. Unatoč vremenskim neprilikama u Dubrovniku se okupilo oko 35 000 mladih katolika. Veličanstveno je bilo vidjeti, doživjeti i biti dio rijeke mladih ljudi koja se slijevala ulicama Dubrovnika. U prijepodnevnim satima mladi su imali priliku sudjelovati na duhovnom programu koji se odvijao na 17 različitih lokacija. Uz pjesmu i ples mladi su također imali slobodan ulaz u sve povijesne znamenitosti stare gradske jezgre Dubrovnika.

Poslijepodne je uslijedila procesija s križem do drugog dijela grada u kojem je u 17 sati slavljeno središnje euharistijsko slavlje koje je, u zajedništvu s biskupima i svećenicima, predvodio mons. Mate Uzinić – biskup dubrovački.  Nakon misnog slavlje susret se nastavio odlaskom mladih  u župe diljem Dubrovačke biskupije. Naše učenike su ugostili  župljani  župe  Nova Mokošica. Uz druženje u  obiteljima domaćinima, imali smo priliku sudjelovati u bogatom večernjem zabavnom programu.

U nedjelju, pri povratku kućama, zaustavili smo se u Šibeniku. Sv. misu smo proslavili u Katedrali sv. Jakova, a potom smo pomno razgledali stari hrvatski grad. Iako fizički umorni, vratili smo se kući obogaćeni novim poznanstvima, lijepim trenutcima zajedništva i duhovnim sadržajima koje će nam sigurno biti polet i snaga da, u slobodi na koju smo pozvani, uvijek biramo istinske vrijednosti.