Rimski dan u našoj gimnaziji

Dana 9. lipnja 2025. g. učenici 2.g razreda, uz pratnju prof. Vlaha Stražičića, sudjelovali su u obilježavanju Rimskog dana. Učenici su pripremili razna jela po uzoru na rimsku kuhinju te degustirali pripremljene specijalitete.

Jedno od tih jela bio je i Savillum, starorimski kolač koji se smatra jednim od najstarijih recepata za cheesecake. Potječe iz antike, a recept za njega pronađen je u djelu De Agri Cultura (O poljoprivredi) rimskog pisca Katona Starijeg (234.-149.pr.Kr.). Djelo je napisano oko 160. godine prije Krista i jedno je od najstarijih sačuvanih latinskih tekstova, a Savillum se spominje kao jednostavan desert koji je bio popularan među rimskim seljacima.

Savillum je važan jer pokazuje kako su Rimljani nekoć živjeli koristeći jednostavne i dostupne sastojke za pripremu slastica. Recept naglašava upotrebu meda kao glavnog zaslađivača (šećer tada nije bio poznat), a sir i jaja predstavljaju temeljne izvore proteina u rimskoj prehrani.

Evo što će vam sve trebati za ovaj kolač:

  • 150 g svježeg sira (lat. 150 gramma casei recentis) 
  • 100 g feta sira (lat. 100 gramma casei fetae)  
  • 300 g brašna (lat. 300 gramma farinae)
  • 5 žlica maslinovog ulja  (latz. 5 cochlearia olei olivae)
  • 1 žličica soli (lat. 1 cochleare salis)
  • 5 žlica meda (lat. 5 cochlearia mellis)
  • ribana korica limuna i naranče (lat. corticula rasa citri et aurantii)
  • 3 jaja (lat: 3 ova)
  • 3 žlice mljevenog maka (lat. 3 cochlearia papaveris contusi)

Najprije u zdjeli pomiješajte sir, brašno, jaje i med dok ne dobijete glatku smjesu. Posudu za pečenje – idealno od terakote ili gline, premažite maslinovim uljem. Smjesu izlijte u posudu i poravnajte. Pecite dok površina kolača ne dobije zlatnosmeđu boju. Izvadite ga nekoliko minuta prije kraja pečenja i posipajte sjemenkama maka, a možete ga i preliti medom. Poslužite ga dok je vruć ili topao, po mogućnosti u posudi u kojoj se pekao.

Zahvaljujući tradiciji obilježavanja Rimskog dana, učenici su kvalitetno proveli vrijeme družeći se i produbljujući spoznaje o rimskoj kulturi.