Terenska nastava – izlet u Osor, Martinšćicu i Valun

U subotu, 2.12.2023. posjetili smo Osor, Martinšćicu i Valun. Izlet je organiziran za učenike 1.h, 2.h i 3.h razreda.

Posjetili smo Muzej u Osoru gdje nas je dočekala gđa Gordana Satalić koja nam je i predstavila  i njegovu arheološku zbirku. Zgrada nekadašnje Gradske vijećnice i loggie, u kojoj je zbirka smještena je zaštićena je kao spomenik kulture 1964. godine. U prostranoj loggi smješten je lapidarij s antičkim ulomcima, srednjovjekovnom pleternom ornamentikom i renesansnim spolijama, dok su na prvom katu vijećnice izloženi predmeti većinom iz vremena ranog Rimskog carstva.

Također, isprobali smo WR naočale koje su nas oduševile jer smo se još bolje doživjeli bogatu prošlost Osora. 

Zatim smo se otišli u Martinšćicu i posjetili Muzej Andrija Linardić

Muzej se nalazi  u 3,5 stoljeća starom ladanjskom dvorcu talijanske obitelji Sforza iz polovice 17. stoljeća. Osim stalne izložbe o životu i djelu tvorničara Andrije Linardića iz Martinšćice, vlasnika tvornice eteričnog ulja od 1903. u Martinšćici te na svijetu prvog proizvođača eteričnog ulja od smilja, muzejski prostor obogaćen je i etno postavom našeg kraja, kao i izložbom tradicijskog ribolovnog alata. Ovdje nam je domaćin bio g. Ivo Saganić. Pogledali smo film o bogatoj povijesti Martinšćice uz interpretaciju g. Saganića o kulturno-povijesnoj baštini Martinšćice, okolnih mjesta i Cresa. Također, upoznao nas je i s eksponatima izloženima u muzeju te proveo kroz mjesto kako bi vidjeli arhitekturu kuća i mjesta.

Uslijedio je obilazak Martinšćice i destilerije eteričnih ulja – OPG Kučić, kreirane po uzoru na prvu destileriju na ovim područjima – Linardić, veliku destileriju koja je nekoć postojala  još iz doba Austro-ugarske.Gđa Irena Vidas nam je pokazala cijeli proces proizvodnje eteričnih ulja, hidrolata, sapuna i drugih proizvoda. Obitelj Kučić se počela baviti proizvodnjom eteričnih ulja prije dosta godina, u mjestu Martinščici. Proizvode velik broj eteričnih ulja: lavandin, lavanda, smriča, ružmarin kemotip kamfor, paprena metvica, primorski vrisak, komorač slatki, matičnjak, feničanska borovica (breka), kadulja, čempres, mravinac, tršlja, smilje, lovor, mirta kemotip mirtenil acetat. Proizvode i vrlo kvalitetne hidrolate, te maslinovo ulje, macerat kantariona te sapune od lavande, kadulje i lovora. Proizvodi imaju eko-certifikat.

Organiziran je ručak u gostionici Mareta u Miholašćici gdje smo se dobro okrijepili i nastavili put prema Valunu.

Nakon obilaska Valuna posjetili smo zajedno s gđom Donatelom Mlacović trajni dom poznate Valunske ploče smještenu u župnoj Crkvi Blažene Djevice Marija od Krunice u središtu mjesta. Učenici su interpretirali sadržaj ploče. Valunska ploča je dvojezični (starohrvatski i latinski) i dvografijski natpis (glagoljica i latinica) s nadgrobne ploče pronađen na groblju u Valunu na otoku Cresu.

Na njoj je dvama jezicima i dvama pismima zabilježeno da pod pločom počivaju pokojnici triju generacija jedne valunske obitelji 11. st.; baka, njezin sin i unuk (zvali su se Teha, Bratohna i Juna).

Učenike su pratile i organizirale nastavnice Patricija Tomich i Nela Miculinić Glavan.

Izlet je  realiziran pod pokroviteljstvom TZ Grada Mali Lošinj.