Škola i zajednica na sastanku u Gradu

Učenici Egon Kamalić, Fay Kujundžić, Mario Martinolić, Damian Sutlić i Nika Valendžić, u pratnji nastavnice Alenke Kovačević, bili su 20.6., u sklopu nastave ŠIZ-a, na sastanku s predstavnicima Grada Malog Lošinja. Učenici su Gradonačelnici Ani Kučić i suradnicima predstavili ovogodišnji rad svoje skupine na problematici prometne (ne)povezanosti otoka i iznijeli svoje prijedloge za poboljšanje.

U istraživanju su učenici detektirali da je, po pitanju mobilnosti unutar Cresa i Lošinja, stanovnicima otoka bez vlastitog prijevoza najteže, a privatne prijevozničke tvrtke zbog sve manjeg broja putnika (uslijed pada broja stanovnika i porasta broja osobnih vozila) smanjuju broj linija. Učenici su pokazali Gradonačelnici rezultate ispitivanja građana o prometnim potrebama i zadovoljstvom prometom i iznijeli svoje prijedloge –  da Grad otvori telefonsku liniju na koju bi stanovnici otoka bez prijevoza mogli javiti svoje potrebe, a prema tim potrebama Grad organizirati povremeni kombi-prijevoz. Također, prijedlog učenika je i da se detaljnije ispitivanje potreba stanovnika bez vlastitog prijevoza provede i kroz suradnju s Odjelom za promet i mobilnost Pomorskog fakulteta u Rijeci, gdje su pokazali interes za problematiku koju su učenici odabrali i ponudili svoju pomoć.

Gradonačelnica je u učenicima prepoznala buduće aktivne građane, koji promišljaju o istim problemima kao i lokalna samouprava, predložila učenicima da se kroz slične susrete češće čuje njihov glas, “svježe ideje i perspektive” i najavila konkretne akcije Grada što se tiče organiziranja prijevoza do mjesta u kojima za to postoji potreba.

Učenici su, tako, po prvi put, svoj školski sat proveli u Gradskoj vijećnici, kao aktivni partneri u zajednici. Kako im se svidjelo?

“Zanimljivo iskustvo. Prema očekivanju, dobili smo mnogo informacija. Gradonačelnica je bila gostoljubiva i zainteresirana za suradnju i naše primjedbe i prijedloge.”

“Vrlo korisno, dobili smo uvid kako to funkcionira Grad. Gradonačelnica i ostali bili su vrlo ugodni i suradljivi.”

“U gradskoj vijećnici je vladala jako ugodna atmosfera. Lijepo su nas ugostili te su bili spremni za suradnju. Sve u svemu jedno jako zanimljivo i lijepo iskustvo.”

“Bilo je jako zanimljivo, puno toga su rekli, a nadamo se da će nešto od toga i napraviti.”

Nastavak, nadamo se, slijedi 😊