Glagoljašice opet u Zagrebu

Predavanje u organizaciji Društva prijatelja glagoljice u dvorani Vijenac nadbiskupskog pastoralnog centra u Zagrebu posjetile su voditeljice grupe za glagoljicu ( M. Prole i Z. Jensch) u srijedu, 19. travnja 2023.

Govorilo se o istraživačima glagoljice iz Gorskog kotara Vončini i Štrohalu. Zanimljivost je da je Štrohal Marulićevu Juditu identificirao kao, prvu hrvatskim jezikom tiskanu knjigu, pisanu goticom.

Predsjednik je Društva, dr. Darko Žubrinić, na početku predavanja posebnu pažnju posvetio našem posjetu zbog  dugogodišnje suradnje i aktivnosti u školi. Uz to smo, na zadovoljstvo slušatelja, podijelile primjerke brošura o istraživanju glagoljice na Cresu i Lošinju i lipove brošiće glagoljskih slova koja oslikavaju naši učenici.

Drugi smo dan, 20. travnja, pozvane na izložbu glagoljice povodom tridesetog rođendana osnutka DPG-a. Izložba je upriličena u prostorima Fer-a.

Stručno je putovanje donijelo više od očekivanog: prepoznati smo kao jedna od rijetkih srednjih škola koja kontinuirano istražuje glagoljicu u svom zavičaju,  nove ideje, iznimno gostoprimstvo.