Obilježili smo Međunarodni dan broja π

 

Danas smo u našoj školi obilježili međunarodni dan broja π  14. ožujka 2023.  Učenici 2.nb, 3.nb i 4.nb razreda su pogledali prezentaciju o broju Pi, određivali broj Pi u Geogebri i na kraju odigrali kviz. Pobjednici kviza Matej (4.nb), Vinko (3.nb)  i Andrej (2.nb) su dobili čokoladu za pobjedu u kvizu..  

Broj Pi (označavamo ga grčkim slovom π) definira se kao omjer opsega i promjera kruga. Njegova vrijednost zaokružena na dvije decimale iznosi 3.14. Zato se baš datum 14. 3 odredio kao dan broja Pi. Tisućama godina, ni jedan broj nije toliko zaokupljao znatiželju matematičara kao broj Pi. No, ljepota i važnost broja Pi daleko prelaze okvire same matematike. Usko je povezan s valovima i ponašanjem atoma. Znanstvenici su otkrili kako je Pi utkan u samu srž našeg shvaćanja zakonitosti svemira.

NASA je na svojim stranicama objavila zanimljiv članak – 18 načina na koje NASA upotrebljava broj Pi. Također, NASA svake godine obilježava dan broja Pi postavljajući na svojim stranicama novi The NASA Pi Day Challenge sa brojnim zanimljivim sadržajima.