Posjet reciklažnom dvorištu Kalvarija

 

Učenici 3.g  razreda naše škole posjetili su u utorak 11.10.2022. reciklažno dvorište Kalvarija, Mali Lošinj. Ova terenska nastava dio je aktivnosti u sklopu projekta SALL koji provodi Plavi svijet u suradnji s našom školom i partnerima u lokalnoj zajednici –  u ovom slučaju s Komunalnim poduzećem.

Kurikulum geografije trećeg razreda gimnazije  kroz temu ODRŽIVI RAZVOJ –TEMELJ GOSPODARSTVA BUDUĆNOSTI  također ističe ishod : analizirati važnost održivog razvoja na primjerima iz zavičaja i Hrvatske.

Odvajanje otpada regulirano je u RH Zakonom o održivom gospodarenju otpadom pa je bilo važno upoznati naše učenike s načinima odvajanja na našem otoku. Stručni vodič bila nam je Sabina Sirovica, zaposlenica Komunalnog poduzeća. Pokazala nam je koje sve vrste otpada građani mogu i osobno dovesti na odlagalište gdje će biti zbrinuto (plastične stolice, ležaljke,  tkanine, papir, glomazni otpad, električni otpad, jestiva ulja, električni otpad i tako dalje).

Odgovarala je na brojna pitanja gimnazijalaca koje jako zanima kako i u kojoj mjeri je naša lokalna zajednica uključena u smanjenje otpada odvajanjem . Posebno ih je zanimalo gdje se odvojeni otpad dalje odvozi  i koje su mogućnosti reciklaže. U tom smislu nije sve idealno jer i dalje treba unaprijediti  proces po uzoru npr. na stari papir  čiju uporabnu vrijednost  koristimo.

Iako većina učenika, zajedno s obiteljima, odvaja otpad,  nadamo se da će posjet reciklažnom dvorištu potaknuti i uključiti i one koji do sada to nisu radili ili pak nedovoljno često.  Zbog utjecaja na život ljudi, gospodarstvo i okoliš,  gospodarenju otpadom treba posvetiti posebnu pažnju. Edukacija mladih je jedan od učinkovitih načina da se to ostvari.